Trgovina je ključ uspjeha razvoja malih ekonomija

28.04.2017. 11:06 / Izvor: Akta.ba
Trgovina je ključ uspjeha razvoja malih ekonomija

Za male ekonomije, tržišta i razvoj takve privrede je jako bitno da se što više trguje u mjeri u kojoj je to dozvoljeno i moguće.

Da je jačanje malih ekonomija od izuzetnog značaja za njen dalji rast i razvoj zaključilo se na jučerašnjem panelu „Gobalna ekonomska kretanja i male ekonomije“ u okviru „Jahorina ekonomski forum 2017“.

Lars-Gunnar Wigemark šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini kao jedan od panelista govorio je o različitim ekonomskim izazovima u BiH.

Ono što je istako kao vrlo vrlo bitno jeste značaj i važnost trgovine za mala tržišta kao što je BiH uključujući oba entiteta jer je ona jedan od ključnih elemenata uspješnog razvoja i napretka.

"Kada je riječ o trgovini prvenstveno mislim na trgovinu sa zemljama iz okruženja BiH kao što su Srbija, Crna Gora i Hrvatska i ona su primarna tržišta za BiH ali naravno i ne smije se zaboraviti i zanemariti trgovina sa tržištem EU kao jednim od značajnih partnera", kazao je Wigemark.

Na panelu je istaknuto da je  u proteklim godinama zabilježena tendencija rasta izvoza prema EU od oko 11 %, dok je uvoz iz zemalja EU porastao za samo 4,3 %. Očigledno je da je prisutan višak izvoza prema EU u odnosu na ono što oni plasiraju na naša tržišta, zaključeno je.

Wigemark je istakao kako je važnost ove teze prezentovana i u okviru sa martovskog susreta predsjednika i premijera vlada zemalja zapadnog balkana u Sarajevu. Ali se ona isticala i na različitim susretima ukljućujući bilateralne susrete i posjete predsjednika Vlade Srbije, Aleksandra Vučića koji je također naglašavao važnost uspostavljanja zajedničkog tržišta za ovaj dio regije.

Ono što bi olakšalo trgovinu jeste pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji do kraja 2017. godine.

"To je nešto što je sasvim realni i izvodljivo. Ostalo je još da BiH okonča pregovore sa tri zemlje Ukrajinom, Rusijom i Brazilom. U tome imate punu podršku EU i to je nešto što će sigurno doprinjeti boljem razvoju zemlje", kazao je Wigemark.

Kazao je da je male ekonomije, tržišta i razvoj takve privrede jako bitno da se što više trguje u mjeri u kojoj je to dozvoljeno i moguće. "Što više izvoza, pored uporednog jačanja i širenja infrastrukture – trgovina i izvoz."

Osvrnuo se na to kako u našoj zemlji postoji mnogo privrednih društava koja uspješno posluju pa tako i postoje otvorena radna mjesta i mogućnost zapošljavanja.

Ono što je istakao kao problem jesu vještine koje često ne odgovaraju potražnji na tržištu rada.

"Vaš obrazovni sistem ne stvara nužno kadrove koji su potrebni tržištu i privredi. Jedan od rezultata takve situacije jeste da imate radnu snagu koja dolazi iz Srbije i radi u BiH ili informatički stručnjaci koje uvozite iz Ukrajine", istakao je Wigemark.

Ključno je da nezaposlenost i dalje ostaje jedan od većih problema u BiH koji su detektovala sva istraživanja javnog mnijenja i upravo iz tih razloga je neophodno da se nastavi sa provođenjem Reformi, naglašeno je u izlaganju..

"Srbija je uspjela da kroz svoje programe smanji rast nezaposlenosti. Tako nešto je moguće realizovati i u BiH ali prije svega je neophodno da se ojača koordinacija i sveobuhvatniji pristup problemu ali i dalje provođenje Reformi umjesto izazivanja zastoja i politiziranja", kazao je Wigemark.

Na kraju je dodao da kada se pogleda na kartu gdje se nalazi EU u odnosu na BiH jasno je da neophodna dublja i bolja saradnja jednako i sa drugim partnerima i investitorima koji dolaze iz Turske, Kine ili nekh drugih zemalja koje su zainteresovane za širenje i unapređivanje tržišta ali i društva u koje investiraju.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti