U 42 kontrole inspektori u FBiH zatekli 3.551 radnika "na crno"

31.08.2017. 13:30 / Izvor: Fena
U 42 kontrole inspektori u FBiH zatekli 3.551 radnika 'na crno'

Porezna uprava Federacije BiH je i 28.i 29. augusta ove godine izvršila ukupno 383 inspekcijskih nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici.

Porezna uprava Federacije BiH je i 28.i 29. augusta ove godine izvršila ukupno 383 inspekcijskih nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost, trgovinsku djelatnost, djelatnost pružanja zdravstvenih usluga u privatnim poliklinikama, djelatnost ugostiteljstva i druge djelatnosti.

U ovoj aktivnosti inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 128 neprijavljenih radnika, 99 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 15 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 24 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćena su 52 objekata i u 201 slučaju izdati su prekršajni nalozi, s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 614.550 KM.

Inspekcijski nadzor u Kantonu Sarajevu izvršen je u saradnji s Jedinicom za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Porezna uprava Federacije BiH je u proteklom periodu izvršila je ukupno 42 jednodnevne, brze kontrole (akcije) na području svih kantona Federacije Bosne i Hercegovine u kojima je izvršeno 10.058 inspekcijskih nadzora u kojima su inspektori Porezne uprave FBiH otkrili 3.551 neprijavljenog radnika, 3.090  obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 1.433 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 922 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 2.229 objekata i izdato 6.163 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 14.534.940 KM.

Porezna uprava je saopćila da nastavlja provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika  i sprječavanju sive ekonomije, te pozvala porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, a u suprotnom bit će predmet kontrole u narednom periodu. Ukoliko se u toku kontrole kod novedenih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti