U BiH počeo eksperimentalni uzgoj biljke kinoe

12.06.2017. 11:51 / Izvor: Akta.ba
U BiH počeo eksperimentalni uzgoj biljke kinoe

Razgovaralo se o prednostima, potencijalima te o modalitetima uzgoja i šire distribucije ukoliko se projekt uspješno implementira u BiH.

Na inicijativu predsjednika udruženja uzgajivača kinoe Can Temizela iz Turske, a uz prisustvo ekonomskog atašea Republike Turske u BiH Sedata Yildiza,  u organizaciji potpredsjednika Privredne komore FBiH Mirsada Jašarspahića upriličen je sastanak s predstavnicima naučne institucije i privatne inicijative iz BiH radi uzgoja kinoe u BiH, saopćeno je iz Privredne komore FBiH.

Prof. Mirha Đikić s Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu i Dalila Marušić iz poljoprivrednog udruženja KAP, kako se navodi, već su u fazi eksperimentalnog uzgoja spomenute biljke.

Radi se o biljci iz porodice pseudožitarica koja se najviše uzgaja u Južnoj Americi, ali su je prije 10 godina počeli uzgajati u Turskoj i danas se ona uzgaja na 8.000 lokacija. Kinoa se također s uspjehom  uzgaja i u Danskoj. Na tržište se najviše distribuira putem poznatog lanca marketa "dm", a budući da je prepuna zdravih minerala i vitamina smještena je u sam vrh zdrave ishrane jer njena nutritivna vrijednost može da 'postidi' sve ostale žitarice.

Razgovaralo se o prednostima, potencijalima te o modalitetima uzgoja i šire distribucije ukoliko se projekt uspješno implementira u BiH.

Ukoliko sve predviđene faze budu tekle prema utvrđenim terminima s Federalnim ministarstvom poljoprivrede i Federalnim zavodom za agrologiju, do oktobra  bi se trebala završiti registracija i akreditacija sjemena te intenzivirati, uz pomoć partnera iz Turske, uzgoj kinoe, saopćeno je iz Ureda potpredsjednika Privredne komore FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti