U Budimpešti potpisivanje ugovora o kreditiranju gradnje Bloka 7 u Tuzli

16.09.2017. 10:29 / Izvor: Akta.ba
U Budimpešti potpisivanje ugovora o kreditiranju gradnje Bloka 7 u Tuzli

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović primio je u petak predsjednika vodeće Kineske osiguravajuće korporacije SINOSURE.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović primio je u petak predsjednika vodeće Kineske osiguravajuće korporacije SINOSURE Wang Yi –a te predstavnike velikih kineskih kompanija iz oblasti energetike i građevinarstva,  na čelu sa zamjenikom predsjednika kineske kompanije China Energy Engineering Group Yu Gang-om, kao i generalnim direktorom za međunarodnu saradnju kompanije Gezhouba - Lyu Zexiang-om.

Sinosure, prva osiguravajuća kuća u svijetu, povezana sa 200 međunarodnih banaka, važan je  partner BiH za provođenje ključnih energetskih projekata. Za dosadašnje projekte obezbijedili su 1,2 milijarde garancije ali je iskazan  interes i za projekte TE Gacko, autoput Glamočani – Mliništa, projekat HE Dabar i TE Kamengrad. 

"Primjer dobre saradnje sa kineskim bankama i kompanijama svakako je završeni projekat TE Stanari“, istakao je ministar Šarović naglašavajući da je "pred nama više projekata koji su veoma značajni i za koje vjeruje da će biti otklonjene sve prepreke u realizaciji".

Na sastanku je izraženo očekivanje da će, uz zajedničke dodatne napore, u naredna dva mjeseca biti finaliziran projekat TE Tuzla-Blok 7., odnosno da će na Samitu premijera "16+1“, 28. novembra u Budimpešti biti  potpisan finalni ugovor o kreditiranju,  kako bi se krenulo u realizaciju jednog od najvećih poslijeratnih projekata u BiH.

Dogovoreno je i  da uskoro bude potpisan memorandum o saradnji dvije zemlje, čime će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa  BiH postati ključna kontakt tačka za saradnju sa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti