U finalnoj fazi uspostavljanje sistema registracije firmi na jednom mjestu

18.04.2017. 08:43 / Izvor: Avaz.ba
U finalnoj fazi uspostavljanje sistema registracije firmi na jednom mjestu

Da bi se taj sistem uspostavio, treba izmijeniti više od 50 zakona i drugih pravnih akata koji reguliraju ovu oblast.

Višegodišnja upozorenja privrednika o skoro nemogućim uvjetima za osnivanje preduzeća, mogla bi 2017. konačno uroditi plodom. Prema informacijama iz Federalne vlade, u finalnoj fazi je izrada propisa o uspostavljanju sistema registracije firmi samo na jednom šalteru, piše "Dnevni avaz".

No, da bi se taj sistem uspostavio, treba izmijeniti više od 50 zakona i drugih pravnih akata koji reguliraju ovu oblast.

Svjetska banka navela je da je u FBiH potrebno 12 procedura, oko 1.000 KM i 67 dana da se registrira firma. Vlada želi prepoloviti troškove, broj procedura i kratiti period na tri dana.

"U ovaj proces uključeno je više od 20 institucija na federalnom nivou. Uz to, neke institucije su i na državnom nivou, poput Uprave za indirektno oporezivanje. Ovdje treba dodati i propise na drugim nivoima, kantona i općina, što govori o složenosti cjelokupnog procesa", kazala je za "Avaz" Aida Soko, savjetnica premijera Fadila Novalića.

Istakla je da se radi o finansijski veoma zahtjevnom projektu i navela primjer da za informatizaciju treba više od pet miliona KM. Oko 90 posto te sume Vlada je osigurala iz donacije.

"Planiramo formirati deset centara, u sjedištima kantona, gdje se nalaze i registracioni sudovi. U prvoj fazi pokušat ćemo svesti vrijeme potrebno za registraciju na maksimalno sedam dana, a to uključuje sudove, Poreznu upravu, Federalni zavod za statistiku, Zavod PIO, Zavod zdravstvenog osiguranja i još neke institucije", rekla je Soko.

Dodala je da su već određena zaduženja nadležnim ministarstvima, a cilj je da do sredine 2018. u FBiH zaživi potpuno funkcionalan sistem.

"Nadamo se da će se za pola godine registracija moći obaviti za sedam dana, i to samo na jednom šalteru", istakla je Soko za "Avaz".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti