U Sarajevu otvoren drugi Business café

09.04.2014. 10:54 / Izvor: eKapija.ba

U organizaciji Agencije GMS u Sarajevu je danas otvoren drugi Business café, događaj namijenjen bosanskohercegovačkim poduzetnicima i menadžerima, te onima koji to tek namjeravaju postati.

U organizaciji Agencije GMS u Sarajevu je danas otvoren drugi Business café, događaj namijenjen bosanskohercegovačkim poduzetnicima i menadžerima, te onima koji to tek namjeravaju  postati.

Međusobno povezivanje i zajedničko djelovanje jedini je put do uspjeha, a i ovaj događaj će se fokusirati na učenje kroz prezentaciju uspješne poslovne priče iz BiH, firme Atlantbh.

"Ovu kompaniju mnogi su istakli kao primjer nevjerovatno uspješne poslovne priče ostvarene u Bosni i Hercegovini, stoga vjerujemo da će svi učesnici uživati u prilici da upoznaju osnivače kompanije i čuju nešto više o njihovim dostignućima", navode organizatori.

Dakle, govornici današnjeg Business caféa su Milad Čerkić i Damir Ibrišimović, osnivači kompanije Atlantbh - prve web design i hosting kompanije u BiH, osnovane 1996. godine, dakle, u  vrijeme kada su u Sarajevu pojmovi "internet", "softver" ili "web stranica" Bosancima i Hercegovcima bili upravo to - pojmovi.

Kao pioniri Interneta u BiH, prve poslove su radili za hotele u BiH, a uradili su i prvu internet stranicu za Coca-Colu u BiH. U dogovoru sa gradom Sarajevom, načinili su interaktivnu mapu grada Sarajevo navigator koja je bila prva takve vrste u ovom dijelu Evrope, što je bio njihov autorski projekat.

Zahvaljujući bosanskoj pameti, firma "Atlantbh" direktno je u Sjedinjene Američke Države izvezla softvere u vrijednosti od nekoliko miliona KM, a danas rade softver za najveće svjetske firme, među kojima je i automobilski gigant BMW.

Milad Čerkić kazao je da na počektu nije bilo skoro nikakve zarade, ali da u biznisu uvijek morate nešto rizikovati – da bi išli naprijed. Prisjećajući se svojih početaka, Damir Ibrišimović, direktor i suvlasnik firme, dodao je kako su godinama radili bez plaće, radnog vremena i godišnjeg odmora.

"Prepreka u višegodišnjem poslovanju je bilo jako puno. Međutim, bez obzira na prepreke svaki zid treba preskočiti ili zaobići", naglasio je Ibrišimović.

Podsjetimo, prvom Business caféu prisustvovalo je 50 učesnika iz različitih industrija i mnogi su potvrdili da je događaj za njih bio izuzetno koristan, te da su uspjeli sklopiti nova poslovna poznanstva i unaprijediti svoje poslovanje na taj način.

Također, iskazali su zadovoljstvo odabranim govornikom za prvi Business café, s obzirom na to da je priča Fadila Novalića poslužila kao inspiracija mnogima.

Business café su podržali BH Telecom d.d., Domoinvest d.o.o. i Triglav osiguranje d.d.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti