U sektoru pčelarstva u BiH postoji veliki prostor za poboljšanja

17.05.2017. 14:05 / Izvor: Akta.ba
U sektoru pčelarstva u BiH postoji veliki prostor za poboljšanja

Sektor pčelarstva u BiH dobija zamah, međutim ono što je zabrinjavajuće, jeste slaba pokrivenost uvoza izvozom.

Sektor pčelarstva u BiH dobija zamah, međutim ono što je zabrinjavajuće, kada se posmatraju podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni, jeste slaba pokrivenost uvoza izvozom - izjavila je danas direktorica Sektora za privredu Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Ognjenka Lalović.

Ranije urađene analize, kako je dodala, pokazuju da na jednu KM ostvarenog izvoza meda bilježimo devet KM uvoza. U poređenju podataka iz 2015. i 2016. godine, po njenim riječima, očit je deficit koji iznosi više od milion KM, a pri tom imamo klimatske i druge uslove da bismo razvijali ovu proizvodnju

"Smatramo da postoji veliki prostor za poboljšanja u ovom sektoru  i nadamo se da će privrednici iskoristiti javni poziv projekta FARMA II kako bi unaprijedili svoju proizvodnju", istakla je Lalović.        

VTKBiH je u saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom u Sarajevu organizirala informativni sastanak s ciljem podizanja konkurentnosti u sektoru pčelarstva, te da bi zainteresiranim organizacijama pružili  sve informacije i uputstva za podnošenje zahtjeva za bespovratna sredstva. Istaknuto je da se sektor pčelarstva u BiH odlikuje niskom produktivnošću i vrlo ograničenim proizvodnjom proizvoda sa dodanom vrijednošću.

Lalović je napomenula da je u ovoj oblasti  posebno interesantna diverzifikacija proizvodnje, odnosno da se proizvodnja ne bazira samo na medu, već i na i drugim proizvodima kao što je npr. matična mliječ ili propolis da bi se postigao veći efekat, odnosno dodana vrijednost.

Zamjenica direktora USAID/Sweden FARMA II projekta Meriha Manojlović  je podsjetila da je 22. aprila objavljen javni poziv za podizanje konkurentnosti sektora pčelarstva koji se odnosi na profesionalizaciju sektora, odnosno angažovanje što više mladih ljudi, te proširenje proizodnje meda u BiH.

Radi se o dodjeli bespovratnih sredstava za sektor pčelarstva, a mogu se prijaviti sve legalno registrovane organizacije u BiH, dakle pravni subjekti,  a javni poziv je otvoren do 5. juna ove godine – kazala je, između ostalog, Manojlović .   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti