Udruženje poslodavaca FBiH optužuje Vladu da obmanjuje Ustavni sud

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Udruženje poslodavaca FBiH optužuje Vladu da obmanjuje Ustavni sud

20.03.2017. 15:33 / Izvor:

Udruženje poslodavaca FBiH smatra neprimjerenim i neosnovanim izjašnjenje Vlade Federacije BiH u vezi sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti člana 61. stav 1. Zakona o porezu na dobit kojeg je Ustavnom sudu FBiH podnio potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, saopćeno je iz Udruženja.

U saopćenju za javnost se navodi kako je osnovni problem retroaktivna primjena novog Zakona.

-Suprotno javno iznesenim navodima Vlade FBiH da vlasnici izvozno orijentisanih preduzeća dobit preduzeća uzimaju za sebe i za lično bogaćenje, Udruženje poslodavaca FBiH je Ustavnom sudu dostavilo dokaze da su to neistine i da je ogromna većina izvoznika redovno reinvestirala dobit u nabavku nove opreme, proširenje proizvodnje, te otvaranje novih radnih mjesta. Za razliku od inostranih uvoznika, bh. izvoznici ako žele ostati konkurentni na ino-tržištu, nemaju taj luksuz povlačenje dobiti za vlasnike - ističu iz UP FBiH.

Optužuju Vladu FBIH da obmanjuje javnost i Ustavni sud kada tvrdi da bh. izvoznici nisu do sada koristili poresko oslobođenje za otvaranje radnih mjesta. Samo u sektoru prerađivačke industrije, gdje su masovno prisutni izvoznici, od 2015. do 2016. godine, kako se tvrdi, povećan je broj za 2.600 radnih mjesta.

-Javnost treba da zna da će zbog retoraktivnih mjera FBiH kroz novi Zakon o dobiti sada otvaranje novih 2.000-2.500 radnih mjesta biti ugroženo koje su izvoznici planirali da otvore - navodi se u saopćenju za javnost UP FBiH.

Udruženje spornim smatra i obrazloženje Vlade FBiH da se ukidanjem oslobađanja od poreza na dobit za izvoznike uspostavlja poštena podjela opterećenja među poreznim obveznicima i lojalna konkurencija među preduzećima. Ističu da Vlada time negira bh. izvoz kao javni interes i nameće izvoznicima „lojalnu konkurenciju“ sa kompanijama iz inozemstva koje uživaju brojne povlastice  u matičnim zemljama i u BiH "gdje uvoznici slobodno i bez prepreka uvoze šta hoće i u količinama koje žele".

-Nikakva pravna sigurnost nije ugrožena kako to dramatizuje Vlada FBiH. Ako Ustavni sud BiH prihvati privremenu mjeru za izvoznike, Zakon će ostati na snazi, a bit će korigovan u dijelu koji se tiče izvoznika, dok će novih 2.500 radnih mjesta biti otvoreno - navodi u saopćenju UP FBiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti