Ukidanjem carina na nelegirani aluminij povećati bh. izvoz za 55 mil.dolara

28.06.2017. 11:36 / Izvor: Akta.ba
Ukidanjem carina na nelegirani aluminij povećati bh. izvoz za 55 mil.dolara

Riječ je o metalu kojega Aluminij koristi za pretapanje, rabeći plin kao jeftino gorivo.

Zamjenici predsjedatelja Vijeća ministara BiH, državni ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović u utorak su, u središnjici Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH, u cijelosti podržali inicijativu Uprave Aluminija d.d. Mostar za ukidanje carinske stope na nelegirani aluminij.

Riječ je o metalu kojega Aluminij koristi za pretapanje, rabeći plin kao jeftino gorivo, zahvaljujući čemu, bez potrošnje skupe električne energije, može podići svoju proizvodnju za čak 30 posto.

Kako toga metala nema u zemljama Europske unije i Cefte, nego na tržištu Ruske Federacije, koje podliježe carinskomu režimu, u postojećim je uvjetima posao neisplativ, priopćeno je iz Odjela korporativnih komunikacija Aluminija.

Prepoznajući golem potencijal Aluminijeva prijedloga, VTK BiH, na čelu s Brunom Bojićem, organizirala je okrugli stol s nizom ključnih aktera, kako bi tema do kraja bila artikulirana prije delegiranja službenoga dokumenta Vijeću ministara BiH.

"Ciljane suspenzije carina dobar su mehanizam razvitka izvozno orijentiranih tvrtki i postizanje međunarodne konkurentnosti njihovih proizvoda. Aluminij je jedna od najvećih bh. tvrtki i, prepoznajući benefite ove inicijative, podržavam usvajanje predloženoga rješenja", izjavio je ministar Šarović.

Ministar Bevanda, dajući potporu inicijativi, naglasio je kako predstoji nužan završni korak, a to je potpuno suglasje i na Vijeću ministara. Naime, najviše tijelo državne izvršne vlasti Odluku o ukidanju postojeće carinske stope na nelegirani aluminij može donijeti tek za 2018. godinu, s tim da je u mogućnosti već sada usvojiti privremenu mjeru za ostatak tekuće godine, što će od njih službeno zatražiti i predsjedništvo VTK BiH.

"Naš je posao prepoznati i pomoći valjane prijedloge za rasterećenje i razvitak domaćega gospodarstva, ali i posredovati u snaženju međunarodnih gospodarskih veza. U ovoj smo inicijativi prepoznali moćnu polugu za ubrzanje restrukturiranja poslovanja Aluminija, kao i za gotovo nemjerljiv financijski i socijalni benefit za BiH", izjavio je Bojić, nakon što je direktor Aluminija Mario Gadžić okupljenim ministrima, kao i predstavnicima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, bankarima i diplomatskomu osoblju zainteresiranih zemalja održao je prezentaciju o prednostima ukidanja te sada neaktivne carinske stope.

Gadžić je istaknuo kako od trenutno carinske stope nema nikakve koristi za državu, jer taj metal nitko u BiH ne uvozi.

"Državna korist po toj stopi sada je 0 KM, jer taj metal nitko u BiH ne uvozi, a ukoliko dođe do ukidanja carine, Aluminij će uvesti 25.000 t, podići svoju proizvodnju na nikada dosegnutih 180.000 t, udvostručiti postojeću vanjskotrgovinsku razmjenu s Rusijom i osnažiti državni izvoz za 55 milijuna dolara. To je automatski pozitivan utjecaj na bilancu BiH, na državni porezni i mirovinski sustav, te na rast zapošljavanja i javne potrošnje", poručio je prvi čovjek Aluminija.

Inicijativu su podržali i predstavnici UNO-a BiH i grupacije metalne i elektro-industrije pri VTK, te zamjenik ruskoga veleposlanika u BiH Petr Frolov, kao i hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio.

"Kao predstavnik vlasnika 12 posto Aluminijeva kapitala, mogu samo zahvaliti na ovolikoj potpori inicijativi koju Vlada RH vidi kao šansu za napredak koja ne smije biti propuštena", poručio je veleposlanik Del Vechio, čiji je kolega Petr Ivancov, ruski veleposlanik u BiH, već upoznao službenu Moskvu s Aluminijevom argumentacijom.

VTK BiH do kraja tjedna uputit će službeni zahtjev Vijeću ministara BiH za donošenje odluke o ukidanju carinske stope na nelegirani aluminij za 2018. godinu, ali odmah i privremene mjere o njezinoj suspenziji za ostatak tekuće godine, navodi se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti