Upitno 1.000 radnih mjesta, traži se procesuiranje odgovornih

23.06.2017. 08:15 / Izvor: Federalna.ba
Upitno 1.000 radnih mjesta, traži se procesuiranje odgovornih

U završnoj fazi je i istraga Tužilaštva Tuzlanskog kantona o višemilionskom kriminalu u GIKIL-u.

Skupština Tuzlanskog kantona održala je danas hitnu sjednicu na kojoj se raspravljalo o veoma lošem stanju u Global Ispat koksnoj industriji Lukavac. Konstatirano je da su finansijski pokazatelji o poslovanju GIKIL-a zabrinjavajući, da je upitno hiljadu radnih mjesta, a od pravosuđa je zatraženo da konačno razriješi ovaj slučaj i prekine višegodišnju agoniju.

Prvi put od osnivanja GIKIL-a Skupština Tuzlanskog kantona dobila je detaljnu informaciju o kriminalu u toj većinski državnoj kompaniji. Zastupnici traže procesuiranje Uprave GIKIL-a koja je proizvela gubitak veći od 240 miliona maraka, ali i odgovornost Vladinog Stučnog tima koji je trebao pratiti realizaciju ugovora o osnivanju zajedničke kompanije s indijskim GSHL-om, koji nezakonito više od jedne decenije suvereno upravlja ovom državnom kompanijom, iako nikada nije uložio 46 miliona maraka. Sindikat ne vjeruje da će hitna sjednica Skupštine bilo šta promijeniti.

"Trebalo je nešto uraditi za ovih devet godina kada je istekao rok stranom investitoru da uloži sredstva. Sve ostalo je voda na njegov mlin", ističe predsjednik Sindikata GIKIL-a Mirsad Imamović.

Na njegov mlin ide i šutnja tuzlanskog pravosuđa, koje je odbilo da rješava spor između osnivača dok se ne završi međunarodna arbitraža, koja još nije ni počela. Bez obzira na to što u osnovnom ugovoru o formiranju GIKIL-a jasno piše da su zakoni BiH i Federacije nadležni za ovaj ugovor.

"O sporu između osnivača nemam ništa reći, ta stvar je na sudu i očekujemo da će se riješiti - sudskim procedurama ili razgovorom između osnivača", kazao je generalni direktor GIKIL-a Debasish Ganguly.

Ukupna dugovanja GIKIL-a su oko 240 miliona maraka, najviše prema Stemcoru, koji će za dva mjeseca dobiti slučaj na sudu u Londonu. I onda bi GIKIL mogao u stečaj.

"Onda je kasno sve, i skupštine, i donošenje sudskih odluka, kasno je i čuvanje hiljadu radnih mjesta. Tu više nema spasa", napominje Zuhdija Hasanhodžić, direktor KHK Lukavac.

U završnoj fazi je i istraga Tužilaštva Tuzlanskog kantona o višemilionskom kriminalu u GIKIL-u. Nezvanično, optuženička klupa će biti široka, a dominatno će je činiti članovi Uprave GIKIL-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti