Upozorenje: Upis u međunarodne adresare mogao bi vas skupo koštati

29.06.2017. 08:28 / Izvor: Akta.ba
Upozorenje: Upis u međunarodne adresare mogao bi vas skupo koštati

Privredna komora Republike Srpske upozorava privrednike da ne nasijedaju na ponude pojedinih inostranih kompanija.

Privredna komora Republike Srpske upozorava privrednike da ne nasijedaju na ponude pojedinih inostranih kompanija da ih uvrste u međunarodne poslovne adresare. Slična upozorenja uputile su i komore iz okruženja, koje su identifikovale tri „problematične“ kompanije, i to njemačku DAD GmbH, holandsku EU Business Register i švajcarsku Intercable Verlag.

Njihov rad nije u skladu s dobrim poslovnim običajima i moglo bi naša preduzeća skupo koštati.

Naime, nudeći domaćim kompanijama uvrštavanje u međunarodne adresare, na mail pošalju obrazac koji za ilustraciju sadrži osnovne podatke o domaćoj kompaniji koje je potrebno dopuniti ili izmijeniti. Od preduzeća se traži da tačnost upisanih podataka ovjeri svojim potpisom i pečatom.

Međutim, na dnu obrasca sitnim je slovima navedeno da je usluga objavljivanja oglasa naplativa, odnosno da je zapravo riječ o narudžbi, tj. ugovoru kojim domaće preduzeće naručuje objavljivanje svojih podataka u internet i/ili CD izdanju adresara, i to za period od nekoliko godina unaprijed i po cijeni od nekoliko stotina evra do čak hiljadu godišnje.

"U zaglavlju nekih obrazaca ponekad je istaknuta informacija da je objava podataka o preduzeću u adresaru besplatna, ali samo u slučajevima kad obrazac nije potpisan ni ovjeren. Sve to navodi na zaključak da je obrazac osmišljen sa svrhom da se svjesno obmanu naše kompanije koje ga potpisuju. Te je ugovore gotovo nemoguće retroaktivno otkazati", navode iz PK RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti