Urađena draft verzija jedinstvenog FSC standarda za Bosnu i Hercegovinu

27.09.2016. 10:25 / Izvor: Akta.ba
Urađena draft verzija jedinstvenog FSC standarda za Bosnu i Hercegovinu

Na osnovu tih standarda će se testirati  sve buduće kompanije iz šumartsva koje budu željeli ovaj standard, navodi Hodžić.

Nacionalna radna grupa uradila je draft verziju jedinstvenog FSC (Forest Stewardship Council) standarda za Bosnu i Hercegovinu.

Prema riječima Refika Hodžića, glavnog inženjera za ekologiju, zaštičeno područje i certificiranje šuma u kompaniji ''Šume TK'' svaka zemlja može uskladiti svoje nacionalne sa općim generičkim standardima.

 Inicijator ovih aktivnosti, nažalost , nije nitko od bh. vlasti ili entiteta nego kompanijama IKEA koja nabavlja proizvode iz BiH i kojima je bitno da pri izvozu imaju proizvod koji dolazi iz certificiranih šuma.

U ovo je uključen i Šumarski fakultet u Sarajevu. Radna verzija se treba sada uobličiti i poslati FSC-u. ''Zajedno sa njima ćemo isprofilirati nacionalne bh. standarde. Na osnovu tih standarda će se testirati  sve buduće kompanije iz šumartsva koje budu željeli ovaj standard'', navodi Hodžić za Akta.ba.

Podsjetimo, cilj FSC-a je promoviranje odgovornog upravljanja svjetskim šumama. Jedan od zadataka FSC organizacije je uspostava normi čijom primjenom se osigurava promicanje ekološki odgovornog, društveno korisnog i ekonomski održivog gospodarenja svjetskim šumskim resursima. Osnovna ideja je da se uz pomoć podizanja ekološke svijesti potrošača potakne trajno gospodarenje šumama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti