Usaglašavanjem propisa do kraćih postupaka izdavanja građevinskih dozvola

04.07.2017. 13:03 / Izvor: Fena
Usaglašavanjem propisa do kraćih postupaka izdavanja građevinskih dozvola

Na nivou FBiH ne postoji institut naknadne legalizacije nelegalno izgrađenih objekata već da je to u nadležnosti kantona.

Za skraćenje trajanja postupka izdavanja građevinskih i okolinskih dozvola u FBiH potrebno je usaglasiti propise na različitim nivoima vlasti, istaknuto je danas na radnom sastanku "Javno - privatni dijalog: Izdavanje građevinskih i okolinskih dozvola u FBiH, iskustva i prakse" u Sarajevu.

Savjetnik federalnog ministra prostornog uređenja i okoliša Ivan Topić naveo je da i na nivou Federacije propisi različitih ministarstava zadiru u oblast građenja, što bi također trebalo biti usklađeno radi pojednostavljivanja postupaka.

Dodao je da se dešava i da investitori bez dovoljno pripreme podnose zahtjeve za izdavanje dozvola bez potrebne dokumentacije, pa im institucije traže dopunu dokumentacije što odgađa izdavanje dozvola. 

Topić je pojasnio da na nivou FBiH ne postoji institut naknadne legalizacije nelegalno izgrađenih objekata već da je to u nadležnosti kantona.

Predsjednik Regionalnog udruženja prostornih planera za istraživanje, razvoj i prekograničnu saradnju zapadnog Balkana Šaćir Šošević rekao je da je razlog za duge procedure, osim neusklađenosti propisa, i nedovoljna obučenost kadrova te sporo uvođenje digitalizacije.

Precizirao je da u BiH za dobijanje građevinske dozvole u prosjeku treba oko pola godine, ali da postoje i pozitivni primjeri koji zaslužuju da budu predstavljeni.

Direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore FBiH Almin Mališević rekao je da ta tema zaslužuje punu pažnju jer dugi postupci izdavanja dozvola često investitore tjeraju iz FBiH u drugi entitet, ili iz Bosne i Hercegovine u neku drugu državu.

Skup su organizirali Vijeće stranih investitora BiH, Regionalno udruženje prostornih planera za istraživanje, razvoj i prekograničnu saradnju zapadnog Balkana, Privredna komora FBiH i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ). 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti