USAID nastavlja podršku razvoju elektroenergetskog sektora u BiH

19.05.2017. 12:25 / Izvor: Fena
USAID nastavlja podršku razvoju elektroenergetskog sektora u BiH

Na sastanku je predstavljena i inicijativa vezana za pokretanje burze električne energije u BiH.

Direktor Odjela za energiju i infrastrukturu za Evropu i Euroaziju USAID-a i direktor misije USAID-a u BiH Steven Burns i Peter Duffy razgovarali su danas s direktorom Nezavisnog operatora sistema u Bosne i Hercegovine (NOSBiH) Josipom Dolićem o aktualnim izazovima i napretkom u elektroenergetskom sektoru.

Dolić je naglasio da je najznačajnija uspostava balansnog tržišta električne energije koje je primjer dobre prakse u široj regiji te je izrazio zahvalnost za dugogodišnju podršku USAID-a radu ovog operatora, saopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Nezavisnog operatora sistema u BiH.

Na sastanku je predstavljena i inicijativa vezana za pokretanje burze električne energije u BiH, a razgovaralo se i o međunarodnim aktivnostima NOS-a u okviru evropske asocijacije operatora elektroenergetskih sistema ENTSO-E, čiji je NOS punopravni član.

Predstavnici NOS-a goste su upoznali i o izgradnji upravne zgrade NOS-a u Sarajevu, nabavci novog sistema SCADA te uspostavi rezervnog dispečerskog centra u Istočnom Sarajevu, a zajedno su obišli glavni Dispečerski centar NOS-a iz kojeg se putem sistema SCADA-EMS upravlja cjelokupnom elektroenergetskom mrežom BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti