Uspješno implementirano pet projekata energetske efikasnosti u TK

05.12.2015. 10:24 / Izvor: Akta.ba
Uspješno implementirano pet projekata energetske efikasnosti u TK

Spaljivanje uglja za zagrijavanje u kotlovnicama i individualnim ložistima bi trebalo svesti na minimum, a daljinsko grijanje bi trebalo proširiti na što veći broj potrošača.

Na završnoj konferenciji projekta „Projekti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u Tuzlanskom kantonu“ održanoj 30.11.2015. godine u Tuzli prezentirane su važnosti  implementacije ovog Projekata koji će značajno uticati na smanjenje emisije stakleničkih plinova i negativnog uticaja na klimatske promjene. Organizator konferencije bio je Centar za ekologiju i energiju Tuzla u saradnji sa Fondacijom Heinrich Boll.

U okviru Konferencije održane su prezentacije općina Banovići, Gračanica i Tuzla kao najboljih u ovoj oblasti na području Tuzlanskog kantona, te promovisan dokument sa projektima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije koji su implementirani na području općina Lukavac, Banovići, Gračanica, Kalesija, Srebrenik, Gradačac, Sapna, Doboj Istok, Kladanj, Živinice, Teočak, Čelić, te Grada Tuzle u 2013. i 2014. godini.

Pomoćnik načelnika općine Banovići Adem Mostarlić, bio je član promotivnog tima koji je prezentirao primjere dobre prakse u ovoj oblasti. U okviru promocije dobih praksi u općini Banovići, Mostarlić je istakao pet projekata energetske efikasnosti koji su implemetirani u toku 2013. i 2014. godine. To su projekti: rekonstrukcija i opravka ložišta u Gradskoj toplani Banovići, utopljavanje zgrade i zamjena stolarije na Upravnoj zgradi JP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Banovići, utopljavanje i zamjena stolarije i krovišta na zgradi Općine Banovići, utopljavanje stambenih zgrada i projekti vezani za poboljšanje javne rasvjete.

Projekat rekonstrukcije i opravke ložišta Gradske toplane Banovići imao je za cilj smanjenje potrošnje mrkog uglja, troškova preduzeća i smanjenja emisije stakleničkih plinova, te povećanu pouzdanost sistema daljinskog grijanja. Implemetacijom ovog projekta Toplana je postiglai  do 1.000 tona mrkog uglja uštede u jednoj grejnoj sezoni. Takođe, projektima za poboljšanje javne rasvjete evidentirano je smanjenje potrošnje električne energije, troškova održavanja i emisije stakleničkih plinova, te bolja pouzdanost javne rasvjete. U okviru ovog projekat već je evidentirano smanjenje potrošnje električne energije za 35 posto. Predviđeni povrat ulaganja u ovakve projekte je 4,5 godine.

Konferencija je bila još jedna prilika i za razmjenu korisnih  iskustava o implementiranim projektima, postignutim rezultatima u općinama TK, te planiranim aktivnostima na polju energetske efikasnosti.

Iz duskusije na ovoj Konferenciji proizašli su i slijedeći zaključci:

U cilju smanjenja emisija stakleničkih plinova i zaštite zdravlja stanovništva, biljnog i životinjskog svijeta, voda i zemljišta, kulturnih i materijalnih vrijednosti, te postizanje stalnog poboljšanja kvaliteta zraka, potrebno je uspostaviti sistem upravljanja kvalitetom zraka u Tuzlanskom kantonu i razraditi mjere za smanjenje emisija stakleničkih plinova i drugih zagađujućih materija.

Spaljivanje uglja za zagrijavanje u kotlovnicama i individualnim ložistima bi trebalo svesti na minimum, a daljinsko grijanje bi trebalo proširiti na što veći broj potrošača. Također je neophodnoraditi na uvođenju mogućnosti korištenja topline iz TE Tuzla za zagrijavanjasanitarne vodeu domaćinstvima,koje će funkcionirati i u ljetnom i u zimskom periodu.

Neophodno je raditi na implementiranju projekata dobre prakse, jer se projektima EEdovodi do smanjenja potrošnje energije i do 80%, a korištenje OIE je rješenje za proizvodnju energije u budućnosti.

Da bi se na održiv način smanjilo zagađenje zraka, veoma je važno da općine i gradovi imaju SEAP i da rade na implementiranju mjera koje su definirane SEAP-om. Kod implementiranja mjera, prednost treba dati projektima kojim će se uticati na smanjenje potrošnje fosilnih goriva, što će s jedne strane smanjiti emisiju zagađujućih materija, a s druge strane smanjiti emisiju CO2, te pozitivno uticati na klimatske promjene.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti