Utvrđuju se sigurnosni standardi za sklapanje klasificiranih ugovora

25.07.2017. 12:06 / Izvor: Akta.ba
Utvrđuju se sigurnosni standardi za sklapanje klasificiranih ugovora

Uskoro objava Pravilnika o industrijskoj sigurnosti kojim će biti utvrđeni sigurnosni standardi za sklapanje klasificiranih ugovora.

Pravilnik o industrijskoj sigurnosti trebao bi uskoro biti objavljen u Službenom glasniku, potvrdili su za Akta.ba iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

Navode da se Pravilnikom o industrijskoj sigurnosti utvrđuju sigurnosni standardi za sklapanje klasificiranih ugovora, odredbe koje se odnose na način i procedure izdavanja industrijske sigurnosne dozvole, izgled i sadržaj industrijske sigurnosne dozvole, sigurnosnog upitnika, izjava i drugih dokumenata, evidencije, procedure rada s ugovorima, procedure i sigurnosne standarde za posjete u sklopu realizacije klasifikovanog ugovora ili projekta, kao i druge odredbe koje nisu propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka, a odnose se na oblast industrijske sigurnosti.

Napominju da su izvršene široke konsultacije u procesu donošenja prijedloga Pravilnika (Ministarstva pravde BiH, e-konsultacije za javno razmatranje, Ured za zakonodavstvo BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Agencija za ravnopravnost spolova, Ministarstva finansija i trezora, Agencija za javne nabavke BiH, Direkcije za evropske integracije, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Obavještajno-sigurnosna agencije BiH i Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, te mišljenja Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, Federalne direkcije za namjensku industriju, Vlade RS-a, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Ministarstva unutrašnjih poslova Banja Luka).

Pribavljena su i sva neophodna mišljenja relevantih institucija.

Podsjećaju da je Pravilnik o industrijskoj sigurnosti u skladu sa Poslovnikom o radu Vijeća ministara i u vezi sa članom 15. i Zakona o zaštiti tajnih podataka dostavljen 09.06.2017.godine na razmatranje Vijeću ministara, koje je na sjednici održanoj 22.06.2017.godine donijelo Pravilnik o industrijskoj sigurnosti.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić je prethodno najavio da će veoma brzo biti raspisan tender u vrijednosti od milijun i pol eura za elektronsku razmjenu klasificiranih podataka.

Na njemu, kako je najavio, neće moći sudjelovati kompanije iz BiH jer nemaju potrebne sigurnosne certifikate. Donošenjem spomenutog Pravilnika kojim se regulirala ta oblast kompanije iz Bih bi dobile mogućnost sudjelovanja na ovakvim tenderima. 

Iz IT kompanija koje smo kontaktirali kažu da tenderi kakvi se spominju jesu od interesa za njih. Navode da je potrebno što bolje regulrati ovu oblast, potrebno u BiH, jer naša zemlja u tome znatno zaostaje za zemljama regiona.

''Na primjer, o zakonu i primjeni zakona o digitalnom potpisu, koji je osnova sigurne razmjene podataka se govori i diskutira više od 10 godina, a isti još nije u primjeni'', navode iz IT kompanija za Akta.ba.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH kažu da do sad nisu imali tender kojim je zahtijevana sigurnosna provjera kompanija.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti