Uvodi se red u Šumama RS: Nema sirovine za preprodavače

14.04.2017. 10:45 / Izvor: Nezavisne novine
Uvodi se red u Šumama RS: Nema sirovine za preprodavače

Nemoguće je tolerisati da se neko pojavljuje kao kupac kod 'Šuma RS', a da zatim sirovinu ne prerađuje, već je reeksportuje i prodaje, navodi Šinik.

Drvoprerađivači iz Republike Srpske zatražili su juče od nadležnih da pod hitno spriječe preprodaju sirovine jer zbog toga trpe ogromnu štetu.

"Nemoguće je tolerisati da se neko pojavljuje kao kupac kod 'Šuma RS', a da zatim sirovinu ne prerađuje, već je reeksportuje i prodaje. Njima to treba onemogućiti i prekinuti snabdijevanje", kazao je Lazo Šinik, predstavnik Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS.

On je podsjetio da se u ugovoru "Šuma RS" i drvoprerađivača u jednoj odredbi navodi da kada "Šume" utvrde da kupac ne prerađuje i da se bavi preprodajom, da su dužni da prekinu snabdijevanje.

"Mi na tome insistiramo. Takođe, smatramo da posebno treba posmatrati nove kupce koji se pojavljuju. Za preradu drveta u RS postoji dovoljno kapaciteta, pa svako otvaranje novog postrojenja je za onog ko ulazi u ovaj posao veoma rizično", kazao je on.

Na sastanku održanom u Banjaluci, a kojem su pored drvoprerađivača, predstavnika "Šuma RS" i resornog ministarstva bili prisutni i Milorad Dodik, predsjednik RS, i Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, donesen je niz zaključaka koji bi, ako bi se uspješno sproveli, popravili stanje u ovoj oblasti.

Risto Marić, direktor "Šuma RS", kazao je kako će ovo preduzeće učiniti sve da se spriječe prodaja, preprodaja i izvoz šumskih sortimenata, ali da je ovom preduzeću u tome neophodna pomoć institucija.

Kada su u pitanju kriterijumi za dodjelu šumskih drvnih sortimenata, on je kazao kako novi pravilnik mora da zaživi jer jedino on može da donese kvalitetnu raspodjelu.

Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za šumarstvo, kazao je da se većina zaključaka odnosi upravo na "Šume RS", te da su oni obavezujući.

"Finalnim proizvođačima je potrebno obezbijediti dovoljne količine sortimenata u skladu s njihovim potrebama, a ugovori koji se potpišu moraju se u potpunosti ispoštovati. Realizacija će se pratiti na mjesečnom nivou. 'Šume RS' će o tome informisati resorno ministarstvo, a ministarstvo Vladu RS. Potrebno je obezbijediti veću kontrolu na svim nivoima, prije svega na zaštiti šuma i zaustavljanju krađe i preprodaje. Novi drvoprerađivači će imati konsultacije sa svim institucijama kako bi se uključili u novo snabdijevanje sortimentima, a zatraženo je i da se poveća disciplina u 'Šumama RS'", kazao je on.

Kako nam je potvrdilo nekoliko drvoprerađivača, s pojačanim kontrolama se složio i sam predsjednik RS, koji je poručio kako se neke stvari moraju izvesti na čistinu.

Pokrivenost uvoza izvozom 416,9 odsto

Drvna industrija BiH je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila izvoz veći od 178 miliona KM, što je više za 6,5 odsto nego u istom periodu prošle godine, istaknuto je na sjednici Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva Spoljnotrgovinske komore BiH.

Pokrivenost uvoza izvozom u navedenom periodu iznosila je 416,9 odsto, a izvoz ima trend rasta, posebno finalnih proizvoda od drveta.

U ukupnom izvozu, učešće namještaja je 44,9 odsto (oko 80 miliona KM), što pokazuje da je nastavljen trend povećanja izvoza namještaja. Učešće rezane građe u izvozu bilo je 22,7 odsto, a proizvoda šumarstva 12,3 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti