Vinari prepoznali važnost upotrebe suhog leda u vinarstvu

20.08.2015. 16:13 / Izvor: Akta.ba
Vinari prepoznali važnost upotrebe suhog leda u vinarstvu

Suhi led je CO2 u čvrstom agregatnom stanju na temperaturi – 79°C, a dobiva se od tečnog CO2 pod kontroliranim uslovima u posebno konstruiranoj mašini – peletizeru.

U okviru razvojnog partnerstva s kompanijom MESSER BH Gas d.o.o., podržanog od strane develoPPP.de programa, koji se po nalogu Njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saranju i razvoj (BMZ) implementira putem Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, te u suradnji s Federalnim agromediteranskim zavodom Mostar i Regionalnom agencijom za razvoj Hercegovine- REDAH, u hotelu Brotnjo u Čitluku održan je okrugli sto na temu „Vino kao bosanskohercegovački brend“- Mogućnosti poboljšanja kvalitete vina kroz  uvođenje suhog leda u proces proizvodnje.

Okrugli sto je realiziran u dva tematska dijela. U prvom je prezentirana analiza prof. dr. sc. Marka Ivankovića pod nazivom "Stanje i perspektiva razvoja vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini do 2021. godine", dok  se u drugom dijelu govorilo na temu "Mogućnosti korištenja suhog leda u procesu proizvodnje vina" sa posebnim osvrtom na praktična iskustva u primjeni suhog leda u vinarstvu. Prezentatori su bili Darko Bogdanović – Vinarija Aleksandrović i MESSER-ovi stručnjaci Admir Ibrahimović i Pavo Šaravanja, uz  moderaciju prof.dr.sc. Marka Ivankovića.

Uz prisustvo velikog broja učesnika, posebno predstavnika vinarija i vinarske industrije u BiH, ovaj okrugli sto je opravdao očekivanja organizatora jer su učesnici bili izuzetno zainteresirani za pogodnosti koje proističu iz korištenja suhog leda u poboljšanju kvalitete vina kao i njegove distribucije i skladištenja.

Suhi led je CO2 u čvrstom agregatnom stanju na temperaturi – 79°C, a dobiva se od tečnog CO2 pod kontroliranim uslovima u posebno konstruiranoj mašini – peletizeru. Nakon toga priprema se kroz tehnološke procese za upotrebu u vinarstvu, prehrambenoj industriji ali i u čišćenju različitih industrijskih mašina i pomagala.

Benefiti su veliki, od zadržavanja trajnosti kvalitete i arome vina do toga da su vina sa suhim ledom konkurentna evropskim i svjetskim koji već duže vrijeme primjenjuju ovu komponentu u proizvodnji, a koja je sada već nezaobilazna u proizvodnji vrhunskih vina.

Suhi led je ona tačka razdvajanja vrhunskog od dobrog vina. On je tajna formula uspjeha.

Prva radionica na temu "Široki spektar korištenja suhog leda" održana je u Mostaru u augustu prošle godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti