Vinari prepoznali važnost upotrebe suhog leda u vinarstvu
Suhi led je CO2 u čvrstom agregatnom stanju na temperaturi – 79°C, a dobiva se od tečnog CO2 pod kontroliranim uslovima u posebno konstruiranoj mašini – peletizeru.
U okviru razvojnog partnerstva s kompanijom MESSER BH Gas d.o.o., podržanog od strane develoPPP.de programa, koji se po nalogu Njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saranju i razvoj (BMZ) implementira putem Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, te u suradnji s Federalnim agromediteranskim zavodom Mostar i Regionalnom agencijom za razvoj Hercegovine- REDAH, u hotelu Brotnjo u Čitluku održan je okrugli sto na temu „Vino kao bosanskohercegovački brend“- Mogućnosti poboljšanja kvalitete vina kroz uvođenje suhog leda u proces proizvodnje.
Okrugli sto je realiziran u dva tematska dijela. U prvom je prezentirana analiza prof. dr. sc. Marka Ivankovića pod nazivom "Stanje i perspektiva razvoja vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini do 2021. godine", dok se u drugom dijelu govorilo na temu "Mogućnosti korištenja suhog leda u procesu proizvodnje vina" sa posebnim osvrtom na praktična iskustva u primjeni suhog leda u vinarstvu. Prezentatori su bili Darko Bogdanović – Vinarija Aleksandrović i MESSER-ovi stručnjaci Admir Ibrahimović i Pavo Šaravanja, uz moderaciju prof.dr.sc. Marka Ivankovića.
Uz prisustvo velikog broja učesnika, posebno predstavnika vinarija i vinarske industrije u BiH, ovaj okrugli sto je opravdao očekivanja organizatora jer su učesnici bili izuzetno zainteresirani za pogodnosti koje proističu iz korištenja suhog leda u poboljšanju kvalitete vina kao i njegove distribucije i skladištenja.
Suhi led je CO2 u čvrstom agregatnom stanju na temperaturi – 79°C, a dobiva se od tečnog CO2 pod kontroliranim uslovima u posebno konstruiranoj mašini – peletizeru. Nakon toga priprema se kroz tehnološke procese za upotrebu u vinarstvu, prehrambenoj industriji ali i u čišćenju različitih industrijskih mašina i pomagala.
Benefiti su veliki, od zadržavanja trajnosti kvalitete i arome vina do toga da su vina sa suhim ledom konkurentna evropskim i svjetskim koji već duže vrijeme primjenjuju ovu komponentu u proizvodnji, a koja je sada već nezaobilazna u proizvodnji vrhunskih vina.
Suhi led je ona tačka razdvajanja vrhunskog od dobrog vina. On je tajna formula uspjeha.
Prva radionica na temu "Široki spektar korištenja suhog leda" održana je u Mostaru u augustu prošle godine.
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.
-
GIZ Office Sarajevo
Zmaja od Bosne 7-7a, Importanne Center Tower 3, 4 Etage 71000 Sarajevo -
Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH Mostar
Bulevar narodne revolucije 15. 88000 Mostar -
Messer Tehnoplin d.o.o. Sarajevo
Rajlovačka bb 71000 Sarajevo -
Messer BH Gas d.o.o. Sarajevo
ul. Rajlovačka bb 71000 Novi Grad -
Federalni agro-mediteranski zavod Mostar
Biskupa Čule 10 88000 Mostar