Više sredstava za lijekove, primarnu i bolničku zdravstvenu zaštitu

19.09.2017. 07:34 / Izvor: Fena
Više sredstava za lijekove, primarnu i bolničku zdravstvenu zaštitu

Izmjenama spomenutog finansijskog plana, predviđen je rast prihoda  za 4,99 posto, a  također i rashodi trebaju biti u ravnoteži.

Zahvaljujući povećanim prihodima  u Zavodu zdravstvenog osiguranja, u Tuzlanskom  kantonu  bit će povećana sredstva za primarnu zdravstvenu zaštitu i lijekove, a iznos za projekt upošljavanja mladih ljekara bit će udvostručen.

Odluka je to Vlade Tuzlanskog kantona, koja je usvojila izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja TK  i izmjene i dopune Operativnog programa zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja za 2017. godinu.

Direktor Zavoda zdravstenog osiguranja TK Mirsad Hodžić istaknuo je na konferenciji za medije da iako je došlo do rasta prihoda, oni moraju biti uravnoteženi sa rashodima.

Izmjenama spomenutog finansijskog plana, predviđen je rast prihoda  za 4,99 posto, a  također i rashodi trebaju biti u ravnoteži.

Po Hodžićevim riječima, rashodi za finansiranje neposredne zdravstvene zaštite su povećani za 6.690.350 KM, odnosno za 4,37 posto veći su od prvobitno planiranih.

Kada su u pitanju rashodi i izdaci, najveće povećanje odnosi se na  lijekove za 1.500.000 KM, za program primarne zdravstvene zaštite za 2.759.000 KM, te program bolničke zdravstvene zastite  za 3.783.300 KM.

Rebalansom se došlo i do povećanja sredstava za projekt zapošljavanja mladih ljekara i sredstva planirana za ovaj projekt  iznost će 700.000 KM.

Uvećana  sredstva, kako je istaknuto  bit će raspoređena  za  liječenje izvan TK, kao i nastavak liječenja osoba koje su imale operativne zahvate na Kardiovaskularnoj hirurgiji  UKC-a Tuzla.

Predviđena su sredstva i za  liječenja u inostranstvu, koja se  odnose se na dijagnostiku i terapiju oboljenja štitne žlijezde  i liječenja gojaznosti i mladih, što se prvi put  uvodi u finansijski plan ZZOTK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti