Vlada KS i Fond za zaštitu okoliša rješavaju problem vodosnabdijevanja

18.08.2017. 09:28 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS i Fond za zaštitu okoliša rješavaju problem vodosnabdijevanja

Premijer Konaković kazao je da će Vlada KS uskoro definirati redoslijed koraka, te izabrati tim za izradu projektnog zadatka.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković jučer je sa ministrima privrede Muharemom Šabićem i kulture Mirvadom Kurićem posjetio Fond za zaštitu okoliša FBiH i sa direktorom Fuadom Čibukčićem i zamjenikom Ivicom Prskalom, te njihovim saradnicima, razgovarao o načinu rješavanja problema snabdijevanja vodom Kantona Sarajevo.

Razmotrene su mogućnosti inoviranja i novelacije postojećeg dokumenta "Master Plan – Dugoročno rješavanje vodosnabdijevanja, odvodnje i tretmana otpadnih voda u Kantonu Sarajevo", te je iskazana spremnost za hitnu akciju. U tom smislu dogovoreno je da dvije institucije sklope memorandum o saradnji na ovom i drugim projektima od velikog značaja za bh. prijestonicu i Kanton.

Premijer Konaković kazao je da će Vlada KS uskoro definirati redoslijed koraka, te izabrati tim za izradu projektnog zadatka – strateškog planiranja rješavanja problema vodosnabdijevanja. Dio tog tima, kako je planirano, pored stručnjaka Fonda za zaštitu okoliša FBiH, bili bi i drugi lideri u strukama neophodnim za ovaj projekat.

Konaković je zahvalio Čibukčiću na inicijativi i interesiranosti da Fond u svom kapacitetu sudjeluje u rješavanju velikog problema za građane Sarajeva.

Direktor Čibukčić istakao je da je master plan, u kojem su stručnjaci jasno pobrojali sve nedostatke koje treba sanirati i faze koje treba provesti kako bi Sarajevo u narednih 20 do 30 godina imalo kvalitetnu opskrbu vodom, trenutno vjerovatno jedini mogući način dugoročnog rješavanja problema vodosnabdijevanja.

"Radi se o velikom, generacijskom zahvatu u kojem ćemo zajedno sudjelovati i pozivamo i druge instance vlasti da se uključe", rekao je Čibukčić.

Čelnici Vlade KS i Fonda za zaštitu okoliša FBiH su iskoristili sastanak za razgovor o drugim velikim zahvatima poput projekta „Čista rijeka“ koji podrazumijeva izgradnju prečistača na entitetskoj liniji, a zahvaljujući kojem bi se sanirali Miljacka i njeno korito. Govora je bilo i o izgradnji toplovoda Kakanj – Sarajevo, čijom gradnjom bi se pored ekonomskih benefita drastično smanjila zagađenost u Sarajevu. Premijer Konaković kazao je da će se u prvoj narednoj fazi uključiti u saradnju Fonda i "Elektroprivrede BiH" na ovom pitanju. Uz to, stručnjaci su delegaciju Vlade KS kratko upoznali sa projektima EBRD-a "Green City Action Plan" i Studije izvodivosti centra za upravljanje otpadom Kantona Sarajevo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti