Vlada KS imenovala IT Razvojno vijeće KS

20.05.2017. 08:10 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS imenovala IT Razvojno vijeće KS

Razvojno vijeće će koordinirati, organizirati i nadzirati provođenje mjera i politika definisanih u Studiji razvoja IT sektora u Kantonu Sarajevo.

Pokretanje aktivnosti za osnivanje srednjih usmjerenih IT škola i fakulteta za  informacione tehnologije, među prvim su zadacima IT Razvojnog vijeća KS koje je danas na sjednici imenovala Vlada Kantona Sarajevo.

Razvojno vijeće će koordinirati, organizirati i nadzirati provođenje mjera i politika definisanih u Studiji razvoja IT sektora u Kantonu Sarajevo.

Uz premijera Kantona Elmedina Konakovića, kao predsjedavajućeg, Vijeće čine ministri privrede, finansija, obrazovanja, prostornog uređenja, pravde i uprave - Muharem Šabić, Jasmin Halebić, Elvir Kazazović, Čedomir Lukić i Mario Nenadić, te direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA Šefkija Okerić, Damir Faruk Saračević, te četiri člana iz privatnog IT sektora - Zijah Rašidagić (Zira d.o.o.), Milad Čerkić (Atlant BH), Edin Deljkić (Klika) i Haris Hadžić (Mistral Tachnologies).

Više od 57 posto zaposlenih u ovom sektoru u FBiH radi u Kantonu Sarajevo i on predstavlja generator razvoja sektora informacionih tehnologija.

Kroz program "MarketMarkers", uz podršku Vlade Švicarske, SERDA-e i Vlade Kantona Sarajevo, urađena je i usvojena Studija razvoja IT Sektora s ciljem integracije strateških pravaca ubrzanog razvoja ovog sektora i njegovog ukupnog pozicioniranja.

Razvojno vijeće je zaduženo za rješavanje aktuelnih problema, te pružanje kontinuirane podrške sektoru informacionih tehnologija.

Vlada je zadužila novoimenovano Vijeće da, u saradnji sa ministarstvima privrede i obrazovanja, nauke i mladih, zajedno sa SERDA-om poduzmu sve aktivnosti predviđene Studijom.

Među prvim zadacima Vijeća su uspostavljanje agencije ili nekog drugog tijela za informacione tehnologije Kantona Sarajevo.

Jedan od zadataka je pokretanje procedura za osnivanje srednje usmjerene škole za informacione tehnologije, kao i IT gimnazije te finalizacija procesa izrade nastavnih planova i programa za predmet informatika za sve srednje stručne škole i gimnazije.

Vijeće je zaduženo da pokrene aktivnosti za osnivanje Fakulteta za informacione tehnologije u okviru Univerziteta u Sarajevu te da inicira i podrži okončanje priprema i otpočinjanje aktivnosti na uspostavljanju Ars Aevi inovativnog Centra (kombinacija kolekcije moderne umjetnosti i inovativne tehnološke industrije - IT) iz sredstava EU fondova, kako je predloženo Studijom rješenja lokacije i smještaja Ars Aevi, saopćeno je iz Press službe KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti