Vlada KS subvencioniranjem dijela kamatne stop potiče razvoj male privrede

06.09.2017. 14:27 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS subvencioniranjem dijela kamatne stop potiče razvoj male privrede

Za finansiranje subjekata male privrede BBI banka obezbijedila kreditnu liniju u vrijednosti od 24.000.002,00 KM,

Godišnjim planom provođenja programa razvoja male privrede za 2017. godinu i Programom utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Podsticaj razvoju male privrede" za 2017. godinu u Kantonu Sarajevu je usvojen i odobren Program kreditiranja subjekata male privrede pod povoljnijim uslovima.

"U cilju realizacije ovog Programa Ministarstvo privrede je u skladu sa Pravilnikom i zakonskim rješenjima provelo postupak odabira banke za plasman kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope od strane Ministarstva privrede za subjekte male privrede koji posluju na području Kantona Sarajevo. U skladu sa propisanim kriterijima (visina sredstava za kreditnu liniju, visina kamatne stope, visina troškova obrade kredita i vrijednost uspješno implementiranih kreditnih linija) za odabir banke Ministarstvo privrede je kao ekonomski najpovoljniju ponudu ocijenilo ponudu Bosna Bank International d.d. Sarajevo", pojašnjavaju u Ministarstvu.

Navode, kako je za finansiranje subjekata male privrede BBI banka obezbijedila kreditnu liniju u vrijednosti od 24.000.002,00 KM, uz kamatnu stopu od 4,28 posto i troškove obrade kredita od 0,88 posto.

"Vlada Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvo privrede na ovaj način omogućavaju korisnicima kredita subvencioniranje dijela kamatne stope na odobrena kreditna sredstva. Visina subvencionirane kamatne stope iznosi 3 p.p. (procentna poena) godišnje, a razliku do visine redovne kamatne stope za odobrena kreditna sredstva snosi korisnik kredita. Za ovu namjenu planirana su i u Budžetu Kantona Sarajevo obezbijeđena sredstva u iznosu od 1.090.000,00 KM. Na ovaj način subjektima male privrede koji posluju u Kantonu Sarajevo omogućava se da po objavljivanju javnog poziva apliciraju za kreditna sredstva uz subvencioniranu kamatnu stopu od samo 1,28 posto", kažu u Ministarstvu, pojašnjavajući kako nakon donošenja i u Službenim novinama Kantona Sarajevo objavljivanja Odluke, kojom je Vlada Kantona Sarajevo potvrdila ukupan iznos sredstava i visinu subvencionirane kamatne stope, sa odabranom bankom u narednih 10 dana slijedi zaključivanje Ugovora o poslovnoj saradnji.

Obaveza Banke ostaje kažu da nakon zaključivanja ugovora objave javni poziv za dodjelu poticajnih kreditnih sredstava, s tim da se prijave są potpunom i potrebnom dokumentacijom podnose Banci.

"Odobreni kredit po jednom korisniku ograničavaju se iznosom do 1.000.000,00 KM, sa maksimalnim rokom otplate u zavisnosti od visine kreditnog zahtjeva od 36 do 84 mjeseci. Banka, po isteku Javnog poziva za izbor korisnika poticajnih kreditnih sredstava, razmatra zaprimljene prijave aplikanata u skladu sa Ugovorom i Javnim pozivom, te provodi druge aktivnosti u skladu sa aktima Banke. Javni poziv za krajnje korisnike sredstava, subjekte male privrede biće objavljen do 20.09.2017. godine, i njime će se precizirati sve pojedinosti o pravu učešća i načinu apliciranja na kreditna sredstva iz ove kreditne linije", kažu u Ministarstvu.

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo privrede provođenjem ove aktivnosti i niza drugih poticajnih mjera stvaraju poslovno okruženje koje će pogodovati osnivanju novih subjekata male privrede, razvoju i uspješnosti već postojećih privrednih subjekata. Ovim putem realizuju se i obaveze koje su definisane u Strategiji razvoja Kantona Sarajevo do 2020, kao i u SBA (Small Business Act) ili aktu o malim i srednjim preduzećima gdje su između ostalih navedene ova i druge poticajne mjere koje Vlada Kantona Sarajevo kontinuirano provodi kako bi se poboljšala poduzetnička klima te omogućio rast i razvoj subjekata male privrede, a samim time poboljšalo investiranje, ulaganje i zapošljivost radne snage.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti