Vlada odobrila oko 4,5 miliona KM korisnicima devet projekata

24.02.2017. 09:27 / Izvor: Fena

Subjekti malih i srednjih preduzeća, koji su osnovani nakon 16. maja prošle godine, moći će aplicirati putem javnog poziva.

Subjekti malih i srednjih preduzeća, koji su osnovani nakon 16. maja prošle godine, moći će aplicirati putem javnog poziva za dodjelu sredstava, kojima se finansira trošak registracije i doprinosi za dva uposlenika u iznosu od oko 8.000 KM.

To je jučer odobrila Vlada Federacije BiH usvajanjem Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih budžetom FBiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.

"U okviru ovog programa, bit će isplaćena nepovratna (grant) sredstva od 4.380.000 KM za realizaciju devet projekata", izjavio je federalni ministar poduzetništva i obrta Amir Zukić na današnjoj pres-konferenciji u Vladi Federacije BiH.

Najveći iznos od 1.550.000 KM odobren je za projekt, čiji je cilj jačanje konkurentnosti sektora malih i srednjih preduzeća, uvođenje međunarodnih standarda i sistema kvaliteta, unapređenje znanja i vještina zaposlenih, modernizacija poslovnih procesa pogotovo u smislu jačanja izvoznih potencijala i pristupa novim tržištima.

Maksimalano 55.000 KM može biti dodijeljeno po korisniku ovog projekta.

Milion KM namijenjen je općinama i gradovima za izgradnju poduzetničkih zona, a 70.000 KM bit će dodijeljeno inovatorima na području Federacije.

Za stipendiranje učenika koja se obrazuju za deficitarna zanimanja osigurano je 30.000 KM.

"Odobren je i projekt 'Unapređenje institucijske i poduzetničke infrastrukture'. Radi se o institucijama za podršku malim i srednjim preduzećima, prije svega inkubatorima i poduzetničkim centrima", kazao je Zukić.

Oko 100.000 KM bit će utrošeno za projekt udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama.

Poticaju opstanka starih zanata radi očuvanja obrtničkih tradicija planirano je 180.000 KM.

"Za podršku razvoju vezanih posebnih obrta predviđeno je 500.000 KM, jer želimo da se kroz zajedničko ulaganje dođe do poboljšanja mašinskih parkova obrtnika i to u cilju novog zapošljavanja i kvalitetnije proizvodnje",  istakao je Zukić.

Također, Vlada FBiH je danas odobrila Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta 2.000.000 KM za realizaciju Programa “Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta” za 2017.

"Ova sredstva bit će uvećana za iznos naplaćenih glavnica prethodno plasiranih kredita u visini od 3,5 do četiri miliona KM, tako da će ukupno po javnom pozivu, koji se treba realizovati u martu, dodijeliti između 5,5 i šest miliona KM za ove namjene", dodao je Zukić na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti