Vlada ZDK-a osigurala kreditno zaduženje za regionalni vodovod "Plava voda"

17.06.2017. 08:31 / Izvor: Fena
Vlada ZDK-a osigurala kreditno zaduženje za regionalni vodovod 'Plava voda'

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je donijela odluku o prihvatanju kreditnog zaduženja.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je donijela odluku o prihvatanju kreditnog zaduženja, prema ugovoru o zajmu  Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD, za izgradnju "Regionalnog vodovoda Plava voda".

Ovaj projekt je izuzetno značajan, i jedan od najvažnijih u okviru kojeg će ova vlada ZDK-a učestvovati u realizaciji, jer je važan s aspekta snabdijevanja vode za region centralnog dijela BiH u dužem  periodu. Ideja o ovom projektu datira još iz osamdesetih godina i bilo je raznih pokušaja da se ovaj projekt realizira, međutim, zbog izuzetno složenog projekta, vrijednog oko 45 miliona, odustajalo se u više navrata.

"Mi smo kao kantonalna vlada ušli u ovaj projekt još 2012. na zahtjev Općine Zenica iz razloga što se u jednom momentu zaključilo da općine Srednjobosanskog kantona i Zenica nemaju kreditni potencijal za ovako jak i krupan projekt, te smo zbog toga ušli u realizaciju na način da budemo kreditno zaduženi i da ponudimo svoj kreditni potencijal, da budemo kreditno zaduženi, ali i da imamo konstrukciju povrata sredstava na način da to vraća Grad Zenica i da učestvuje Fond za zaštitu okoliša, koji će vraćati taj kredit. Zeničko-dobojski kanton će sudjelovati u vraćanju ovog kredita kroz sredstva od vodnih naknada koje se prikupe tokom godine", kazao je premijer Miralem Galijašević.

Ukupno kreditno zaduženje ZDK-a iznosi 14,3 miliona eura, za koje je uspješno urađen vrlo komplikovan način finansiranja i povrata sredstva, jer je trebalo izvršiti finansijske i pravne provjere u okviru 11 zakona koji tretiraju ovu problematiku. U povratu sredstava odlukom je predviđeno da ZDK iz vodnih naknada treba da u narednih 15 godina vrati 3,8 miliona eura, da Grad Zenica vrati 7,62 miliona eura i da Fond za zaštitu okoliša FBiH vrati 5,5 miliona eura, što je u skladu za Zakonom o dugu projektovano od EBRD-a.

"Kreditno zaduženje za realizaciju projekta je dobijeno po izuzetno povoljnim uvjetima i to na period do 15 godina i uz kamatnu stopu od jedan posto, plus šestomjesečni EURIBOR, što je izuzetno povoljno", istakao je ministar finansija ZDK-a Andrej Kajić. 

Oduke Vlade ZDK-a o realizaciji regionalnog projekta "Plava voda" uputit će se na usvajanje Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti