Vozači zatečeni cijenama: Poskupljenje registracije za 25 KM je nezakonito

06.03.2017. 11:32 / Izvor: Avaz.ba
Vozači zatečeni cijenama: Poskupljenje registracije za 25 KM je nezakonito

Poskupljenje od prosječnih 30 KM po automobilu donosi i novih skoro 18 miliona KM, koje građani trebaju izdvojiti za registraciju vozila u ovoj godini.

Mnogobrojni građani FBiH koji su svoje četverotočkaše registrirali ove godine bili su neprijatno iznenađeni jer su za to morali izdvojiti 25 KM više nego ranije. Viša cijena registracije uvjetovana je poskupljenjem obaveznog eko-testa, koji od 1. januara košta 30 umjesto dosadašnjih pet KM.

Pravilnik o povećanju cijena za eko-test donio je federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić krajem prošle godine.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH za Avaz su kazali da je ministar Ismir Jusko više puta tražio razgovors Lasićem.

"Na osnovu člana 219. Zakona o osnovama sigurnosti na cestama u BiH donesen je Pravilnik o tehničkim pregledima vozila i s tim u vezi jedinstvenim cjenovnikom usluga tehničkih pregleda vozila u BiH propisano je da se za obavljanje ispitivanja emisije ispušnih plinova (eko-test) plaća naknada u visini odpet KM", pojasnili su iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Dodali su da će ministar Jusko uputiti novi poziv za sastanak Lasicu, na kojem će razgovarati i o provođenju aktivnosti u FBiH kad je riječ o ispitivanju emisije ispušnih plinova te utjecaju ovog podzakonskog akta na pravilnik donesen na nivou BiH.

Emgijad Bešlija, bivši inspektor MUP-a FBiH koji se bavio saobraćajem i bivši direktor stručne organizaci je "Mervik", koja se bavila nadzorom nad radom stanica tehničkog pregleda u FBiH, kazao nam je da je ispitivanje sastava ispušnih plinova bilo propisano i ranijim pravilnikom o tehničkim pregledima vozila.

"Cijena za ovo ispitivanje bila je pet KM. Uzimajući u obzir da je cijena novih uređaja za mjerenje između 4.000 i 5.000 eura, mislim da je prihvatljiva i da bi takva trebala ostati", istaknuo je Bešlija.

Eksperti za saobraćaj i tehničke preglede smatraju da je ovakva odluka Ministarstva prometa i komunikacija FBiH u potpunosti nelegalna, jer je ova oblast regulirana Zakonom o sigurnosti saobraćaja BiH.

Navode da je državni zakon stariji u pravnom smislu nad entitetskim pravilnikom, koji je podzakonski akt.

Gdje će završiti 18 miliona KM

Na području Federacije BiH godišnje se registrira blizu 600.000 vozila. Poskupljenje od prosječnih 30 KM po automobilu donosi i novih skoro 18 miliona KM, koje građani trebaju izdvojiti za registraciju vozila u ovoj godini. Posebna je priča da eko-test i dalje nije eliminatoran, što se opravdava lošim kvalitetom goriva. Međutim, struka kaže da kvalitet goriva i ispušni plinovi nisu povezani, pa ispada da je riječ o mjerenju uprazno.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti