Za jači razvoj regije potrebne zajedničke razvojne politike

22.05.2017. 15:51 / Izvor: Akta.ba
Za jači razvoj regije potrebne zajedničke razvojne politike

Đokić je naveo da je BiH, uprkos kompleksnim odnosima, spremna da pruži garancije svima koji su spremni investirati u BiH-kako u velike tako i u male projekte.

Zemlje Balkana, imaju mnogo potencijala i mogu biti veza između Istoka i Zapada u smislu povezivanja i razvoja gospodarstva regije, istaknuto je na današnjem panelu "Jugoistočna Europa - povezivanje Istoka i Zapada" koji je održan u sklopu Sarajevo Business Foruma 2017.

Damir Šehović, ministar obrazovanja Crne Gore, koji je sudjelovao na panelu rekao je da je za dugoročno održivi gospodarski rast bilo koje države s ovih prostora potreban prosperitet čitavog regiona.

Za to su, navodi, potrebne zajedničke razvojne politike, naveo je Šehović dodajući da je regionalna suradnja zajednička obaveza.

Istakao je da sve zemlje zapadnog Balkana moraju shvatiti da bližih od njih samih nemaju ''niti ćemo ikad imati, te da je to saznanje preduvjet za bolju regionalnu suradnju''.

Navodi da će Crna Gora narednih dana postati članica NATO-a, a otvorili su do sada 26 poglavlja u pregovorima sa EU. Imaju investitori iz 107 zemalja, a najveći su iz EU te Azerbeđana, Turske, Kine...

Potpredsjednik Kuveyt Turk Participation banke Ahmet Albayrak mišljenja je da Bosna i Hercegovina, kao čitav set kulturnih vrijednosti, može donijeti poslovno uvezivanje u cijeloj regiji.

Zamjenik ministra ekonomije Azerbejdžana Sakib Mammadov naglasio je da njegova zemlja ima tranzitni potencijal u svojoj regiji koji je razvijala izgradnjom koridora koji ima regionalni strateški  značaj.

Dodao je da Azerbejdžan pridaje veliku važnost regionalnim projektima, posebno kad je riječ o energetici, te da je uvjeren da postoji veliki prostor za saradnju njegove zemlje s Bosnom i Hercegovinom, ali i suradnju svih zemalja dviju regija.

Naveo je da u BiH imaju investicije u poljoprivredu kao što je tvornica pomfrita u Srebrenici i tvornicu za preradu voća i povrća u Doboju.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakno je da region Balkana, a posebno područje BiH, može biti svojevrstan most u povezivanju istoka sa Zapada.

"U jednom periodu mi smo i bili 'most' koji je usljed djelovanja popustio i nije izdražao, pa u jednom periodu nije korišten. Danas, zahvaljujući naporu koji je učinjen u BiH, ali i van nje, ovo područje se ponovo pojavljuje kao jedan veliki most", kaže Đokić.

Naveo da je BiH, uprkos kompleksnim odnosima, spremna da pruži garancije svima koji su spremni investirati u BiH-kako u velike tako i u male projekte.

Govoreći o potencijalima za ulaganja navode je da je to drvoprerađivačka industrija koja trenutno ima najveću stopu rasta.

On je naglasio da je metaloprerada također zanimljivo područje jer je i prije rata u BiH ova grana industrije bila razvijena, te da smatra da se u toj oblasti može ostvariti partnerstvo koje će svakoj strani donijeti visok profit.

 Đokić je pozvao investitore da investiraju i u oblast prometne infrastrukure, poljoprivrede, agrarne privrede i industrije jer u tim granama postoje izuzetno veliki kapaciteti i potencijali.

On je istakao i oblast turizma jer u BiH, ali i cijelom regionu, postoji veliki broj atraktivnih lokaliteta za investicije u ovoj oblasti.

Naveo je da se u blizini Sarajeva nalazi planina Jahorina koja pruža velike mogućnosti za novi investicioni ciklus. "Mi smo nedavno donijeli odluke i pokrenuli takve aktivnosti. Očekujem investicije u sektor razvoja turizma, izgradnjom novih kapaciteta na olimpijskim planinama", kaže Đokić dodajući da taj potencijal imaju i planine Bjelašnica i Igman. 

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti