Za poticaj obnovljivim izvorima energije u FBiH planirano 6,1 milijuna eura

05.07.2017. 13:40 / Izvor: Akta.ba
Za poticaj obnovljivim izvorima energije u FBiH planirano 6,1 milijuna eura

Najviše se planira stimulirati izgradnja vjetroelektrana i hidroelektrana, s time da snaga hidroelektrana ne smije biti veća od 10 MW kako bi mogle ulaziti u sustav poticaja.

Federacija je u 2017. za poticaj obnovljivim izvorima energije (OIE) planirala sredstva u iznosu od 6,1 milijuna eura. Najviše se planira stimulirati izgradnja vjetroelektrana i hidroelektrana, s time da snaga hidroelektrana ne smije biti veća od 10 MW kako bi mogle ulaziti u sustav poticaja.

Prema Akcionom planu, do 2020. godine bi u Federaciji BIH trebalo biti instalirano 110 MW u kapacitetima koji ulaze u sustav poticaja. Najveći udjel će imati hidro i vjetroelektrane.

Prema tome, u 2020. bi se iz navedenih kapaciteta proizvelo 361 GWh električne energije.

S obzirom na različite scenarije razvoja proizvodnog miksa do 2035. godine, iznosi instalirane snage i proizvodnje iz OIE se razlikuju. Prema entitetskom scenariju, u 2035. bi iznos instalirane snage iz OIE iznosio 1.111 MW.

''S obzirom na potencijal i mogućnosti u FBIH se do 2035. godine, planira izgradnja vjetroelektrana ukupnog kapaciteta 795,5 MW, te bi se tada iz njih proizvodilo oko 2.093 GWh godišnje, što bi činilo 66% ukupne proizvodnje. Ukupna proizvodnja prema ovom scenariju bi tada iznosila 3.156 GWh. Do 2035. godine će se instalirati i 19,3 MW kapaciteta u elektranama na biomasu, te 97,6 MW u solarnim elektranama'', navodi se u radnoj verziji Okvirne energetske strategije FBiH do 2035.

Dodaje se da usporedni entitetski scenarij, u kojem se najviše promovira korištenje obnovljivih izvora, s medijanom svih scenarija, vidljivo je da se iznosi instalirane snage i proizvodnje u 2035. godini dosta razlikuju Glavna razlika je u instaliranoj snazi vjetroelektrana, s obzirom da je prilikom izračuna medijana svih scenarija, u obzir uzet limit instalirane snage VE u iznosu od 230 MW.

S obzirom na postojeći sustav poticaja, navodi se, potrebno je osigurati određene naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije.

Ukupna planirana sredstva za naknade za OIE se sastoje od sredstava za isplatu podsticajnog dijela, troškova balansiranja i troškova rada operatora. Sva navedena sredstva se nadoknađuju iz sredstava prikupljenih kroz naknadu za OIE od krajnjih potrošača. Visine naknade, koja se isplaćuje proizvođaču, se razlikuju ovisno o pojedinoj tehnologiji, navedeno je u strategiji.

Napravljena je i procjena rasta troškova naknada za entitetski scenarij, s obzirom da je u njemu pretpostavljen najagresivniji rast OIE, kako bi se vidio krajnji pritisak na cijene.

Iznos instalirane snage OIE u FBIH u postojećim i novim kapacitetima u sustavu poticaja u MW, 2015.-2035. godina (Izvor: Radna verzija Okvirne energetske strategije FBiH do 2035.)

U tom bi slučaju ukupni troškovi naknada u 2035. godini bili 115,9 milijuna eura. Taj će se iznos, ovisno o strategiji razvoja portfelja i ciljevima preuzetim iz EU, naknadno moći korigirati, navodi se u radnoj verziji Okvirne energetske strategije FBiH do 2035.

Povećanje naknade za obnovljive izvore energije

Troškove naknada za OIE snose krajnji potrošači putem računa za električnu energiju, na koji se dodaje jedinična naknada za OIE. U 2017. godini, ta jedinična naknada iznosi 0,001 EUR/kWh. Napravljena je procjena prema kojoj bi se iznos jedinične naknade, do 2035. godine, mogao povećati na 0,011 EUR/kWh.

U tom slučaju bi, samo zbog porasta iznosa naknada, došlo do rasta cijene za krajnjeg korisnika od 12% do 2035. godine, pod pretpostavkom da ostale stavke računa za električnu energiju ostanu nepromijenjene (trošak električne energije, mrežarina i PDV).

FBIH ima za cilj postići 41% udjela OIE u bruto finalnoj potrošnji

Temeljem Odluke o implementaciji Direktive 2009/28/EZ utvrđen je obvezujući cilj od 40% udjela OIE u ukupnoj finalnoj potrošnji do 2020. godine za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Sukladno tome, za Federaciju BIH je određen cilj udjela OIE u finalnoj potrošnji kako bi se ispunio onaj na državnoj razini. U Federaciji BIH je 2014. godine donesen Akcioni plan Federacije BIH za korištenje obnovljivih izvora energije (APOEF).

Prema Akcionom planu, FBIH ima za cilj postići 41% udjela OIE u bruto finalnoj potrošnji, odnosno 1.450 ktoe u 2020. godini. Ciljevi za povećanje udjela OIE u bruto finalnoj potrošnji su spušteni na tri ključna sektora: električna energija, grijanje i hlađenje, transport. Postizanju zadanog cilja u 2020. godini najviše bi trebali pridonijet sektor grijanja i hlađenja sa 68,3% ukupno potrošene energije iz OIE. Očekuje se da će udio sektora električne energije biti 26,9% a transporta 4,8%.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti