Zaštiti okoliš i zaradi: GRIZELJ prezentirao "Projekt mulj - energent"

27.02.2017. 08:16 / Izvor: Akta.ba
Zaštiti okoliš i zaradi: GRIZELJ prezentirao 'Projekt mulj - energent'

U Ministarstvu zaštite okoliša i energije Republike Hrvatske i Hrvatskim vodama GRIZELJ prezentirao "Projekt mulj - energent".

U Ministarstvu zaštite okoliša i energije Republike Hrvatske i Hrvatskim vodama GRIZELJ prezentirao "Projekt mulj - energent".

Kao izvorni proizvođač opreme (OEM) u postupanju sa muljem iz otpadnih voda GRIZELJ je obavio prezentaciju novih naprednih tehnologija, mulj - energent, s ciljem zadovoljenja EU Direktiva i normi, lokalnih zakona, odluka i pravilnika u zaštiti prirode i okoliša kroz cirkularnu ekonomiju - benefite i "nula" otpada.

Nove autorizirane virtualne eko tehnologije AVE Tech stvaraju novu vrijednost, jer se procijedni kanalizacioni mulj programom ENERGETIS-ITG koristi kao energent, mulj u energiju (Sludge to Energy) StE, , tj. energija iz mulja (Energy from Sludge) EfS, sa "0" otpada (Zero Waste).

Procijedni kanalizacioni mulj obnovljivi je izvor energija (OIE)  i kao alternativno gorivo  u postrojenju VIFIL_.M imamo mogućnost kroz energetsku efikasnost (EE) korištenja: MOF mehanički obrađene frakcije, BOF biološki obrađene frakcije, HOF hemijski obrađene frakcije, TOF termički obrađene frakcije iz mulja, kao ulaznu frakciju u termičkom tretmanu direktno kao energent bez predtretmana.

Mulj i flotati iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda PPOV je energija i u VIFIL__.M kompatibilne primjene: najbolje raspoložive tehnologije BAT, najbolje raspoložive prakse BAP, u smislu korištenja mulja kao alternativnog energenta za proizvodnju energije i inertni pepeo kao građevinska frakcija – agregat (ISSA).

Postrojenja VIFIL__.M proizvode se u 8 veličina u kapacitetu 50 kg/h do 2500 kg/h, sa odnosom regulacije 1 : 5 (100 kg/h – 500 kg/h) za prihvat mulja sa 25 % suhe materije.

Nove procesno-tehnološke tehnologije u proizvodnji i korištenju energije iz procijednog mulja, kroz termovalorizaciju i za proizvodnju toplinske i rashladne energije u apsorpcionom chiller sistemima,  stvaraju veću energetsku efikasnost i ekonomsku isplativost tokom cijele godine.

Know how pristup tretmanu mulja gdje imamo izuzetno niske emisije polutanata i stupanj iskorištenja preko 95%,  a za inertni  pepeo (ISSA)  imamo rješenje da se koristi kao građevinska frakcija.

Energetski procesno postrojenje za termički tretman procijednog mulja je inherentan proces sa tretmanom otpadnih voda i treba uvijek biti sastavni dio PPOV i da se neposredno instalira uz PPOV sa direktnom konekcijom kako bi proces bio koherentan i da se inaktivira mulj i izbjegli nepoželjni uticaji po mulj, prirodu i okoliš a toplinska energija koristila iz VIFIL__.M u tehnološkom procesu PPOV-a.

Termički tretman otpada programom ENERGETISITG  ima i socijalni aspekt jer ne poskupljuje naknadu za  odvoz otpada i odvodnju otpadne vode već štiti Prirodu i okoliš i ostvaruje ekonomski benefit.

"Naš moto: zaštiti okoliš i zaradi, naišao je na izuzetno interesovanje nazočnih u sjedištu Hrvatskih voda, jer je prezentacija organizirana od uposlenika firme GRIZELJ, međunarodnog laureata Ambasadora alternativnih goriva 2016", komentirao je Tomislav Grizelj. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti