(Za)štiti okoliš i (za)radi, slogan firme GRIZELJ na Svjetskom danu voda

24.03.2017. 08:27 / Izvor: Akta.ba
(Za)štiti okoliš i (za)radi, slogan firme GRIZELJ na Svjetskom danu voda

U Zenici je održan dvodnevni seminar o pročišćavanju otpadnih voda Svjetski dan voda 2017

U sklopu dvodnevnog seminara o pročišćavanju otpadnih voda Svjetski dan voda 2017 u organizacija Agencije za vodno područje rijeke Save održanog 22. i 23.3.2017 godine  u Zenici između prezentanata iz EU sa temama postupanja sa otpadnim vodama i korištenje novih tehnika bili su prezentirani i radovi iz BiH. Većina radova se bavila tretmanom otpadnih voda i postupanjem kroz razne tehnologije s vlastitim iskustvom kroz eksploataciju.

Među izlagačima bili su uposlenici firma GRIZELJ sa vanjskim suradnicima kroz tri stručna rada:

- Procjedni sterilni mulj fertilizator tla, E. Kamenjašević, T. Grizelj,

- Idejno rješenje za humano, ekološko i energetsko postupanje sa muljem sa ppov butila Prof.dr.sc. E. Džaferović, T. Grizelj,

- Vodeni mulj kao energent - (OIE), T. Grizelj,  Prof.dr.sc. E. Džaferović, koja je prezentirao Tomislav Grizelj kao autor i koautor radova pod sloganom: (Za)štiti okoliš i (za)radi.

Akcent prezentacija stavljen je na korištenje vodenog mulja uz primjenu energetske efikasnosti i vodenog mulja kao obnovljivi izvor energije bez povećanja cijene za odvodnju komunalnih voda.

Svi prezentirani radovi su zasnovani na stručnim istraživačko razvojnim programima i zahtjevima EU Direktiva, normi, lokalnih zakona, odluka, pravilnika s ciljem očuvanja prirode i okoliša, zadovoljenje cirkularne ekonomije i održivi razvoj, iz dugogodišnje uspješne prakse.

Težište prezentacija bilo je usmjereno na korištenje  vodenih otpadnih muljeva koji se javljaju iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda (PPOV ) iz kanalizacionim sistemima, septičkim (crnim)  jamama, industriji papira, mlijeka, separatorima benzinskih pumpi do mulja iz uličnih slivnika i procijednog mulja sa odlagališta komunalnog otpada.

Svi vodeni muljevi mogu se koristiti u autoriziranim izvornim proizvodima i opremi za termički tretman mulja firme GRIZELJ gdje se vrši konvertiranje mulja u energiju toplinsku - rashladnu i inertni pepeo kao građevinski frakciju – agregat (ISSA). Za prezentirane tehnologije korištenja vodenog otpadnog mulja  iskazali su interes i internacionalni eksperti u tretmanu otpadnih voda  kroz konkretan zahtjev za zajedničku suradnju  na međunarodnim projektima termičkog tretmana mulja.

Firma GRIZELJ ima međunarodnu reputaciju i afirmaciju u oblasti fontana, vodoskoka, vještačkih jezera, tretmana i transporta pitkih, industrijskih i otpadnih voda do tretmana mulja kroz inženjering, projektiranje, proizvodnju i montažu opreme  i održavanje u eksploataciju, pojasnio je Tomislav Grizelj, ambasador alternativnih goriva.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti