Završen sastanak dobavljača Konzuma: Situacija teška, povjerenje narušeno

17.04.2017. 13:21 / Izvor: N1
Završen sastanak dobavljača Konzuma: Situacija teška, povjerenje narušeno

Danas je u Vladi Federacije BiH održan sastanak ministra poduzetništva i obrta FBiH Amira Zukića sa 11 dobavljača Agrokora u BiH.

Danas je u Vladi Federacije BiH održan sastanak ministra poduzetništva i obrta FBiH Amira Zukića sa 11 dobavljača Agrokora u BiH, javlja N1.

"Svi prisutni koji imaju dodira s poslovanjem Konzuma, samim tim su suočeni s krizom koja je prisutna u četiri države regiona. Pokušali smo detektovati kakav bi mogao biti pristup da se određenim mjerama i međusobnom saradnjom da Konzum lakše prebrodi krizu, a da se dobavljači kojima se duguje oko 130 miliona KM pokuša obezbjediti obeštećenje za ranije potraživanja što bi obezbjedilo normalno snabdijevanje Konzuma i promet", rekao je Zukić.

On je kazao da je situacija veoma teška, a da je uzajamno povjerenje narušeno.

"Naš pokušaj se sastojao od toga da pokušamo približiti sve što se dešava kako bi obezbjedili normalno poslovanje Konzuma i eventualno sanaciju krize. Zaključeno je da situacija zahtjeva stabilan i kontinuiran monitoring nad procesima u Konzumu, dobavljača, uposlenika i banaka", kazao je Zukić.

On je istakao da je dogovoreno da predstvnici Vlade FBiH tokom ove sedmice održe sastanak s menadžmentom Konzuma i ponude okvir ponašanja u narednom periodu, pa da se ponovo sastanu dobavljači s menadžemtnom Konzuma i da pokušamo iznjedriti fer i poštenu saradnju kako bi se nastavilo poslovanje Konzuma", dodao je ministar Zukić.

"Ako se to ne uspije Vlada i ministarstva će razmišljati o potezima kako bi zaštitio dobavljače, uposlenike, bankarski sektor, a samim tim i Konzum kako bi pokušali stvoriti ambijent da Konzum normalno funkcioniše nakon svih problema."

Adin Fakić, direktor Milkosa je istakao zadovoljstvo time što je Vlada FBiH identifikovala ozbiljnost situacije te da postoji saradnja partnera.

"Definisano je da trebamo zajednički raditi i da ćemo uključiti Konzum s druge strane. Bitno i za dobavljače i za proizvođače je da imamo stabilno tržište. Stabilan Konzum je bitan za sve nas koji radimo i poslujemo u BiH. Očekujemo da se situacija stabilizuje i moramo biti pozitivni u smislu rješavanja problema jer smo danas dobili informacije da se nadamo da će situacija biti ispravno vođena i kontrosliana i da će biti pravilno proces biti doveden do kraja", rekao je Fakić.

Mersiha Beširević, iz Sindikata trgovine BiH je kazala da postoji velika spremnost da se sačuvaju radna mjestu u Agrokoru, ali i kompanijama dobavljača.

"Svaki drugi scenario je ravan katastrofi i nadam se da do njega neće doći. Nadam se da ćemo skupa raditi da sve kompanihje opstanu. Situacije jeste zabrinjavajuća i ozbiljna, ali partnerskim odnosom možemo osigurati radna mjesta. Apel radnicima kojima je veoma teško u ovom momentu, Sindikat će dati maksimum da njihovi interesi i prava budu jednako zastupljeni."

Sastanku su prisustvovali predstavnici kompanija: Coca Coca, AS Jelah Group, Ataco, Violeta, Orbico, Megamix, Milkos, Meggle, Perutnina Ptuj, Akova i Bimal Brčko, te Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, Raiffeisen Banke BiH i Privredne komore Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti