Zbog neusvajanja okolišne strategije općine ostale bez grantova za vodovod

19.09.2017. 13:44 / Izvor: Akta.ba
Zbog neusvajanja okolišne strategije općine ostale bez grantova za vodovod

Nedostaje još 20 milijuna eura grant sredstava.

Trenutno samo 60% stanovništva u Federaciji ima pristup sustavu javne vodoopskrbe, 33% stanovništva koristi javni sustav odvodnje otpadnih voda, a nepunih 2% stanovništva je priključeno na uređaje za prečišćavanje otpadnih voda.

Uz navedenu statistiku potreba za poboljšanjem stanja u ovoj oblasti je jasna. Iz tog razloga je pokrenut projekt WATSAN FBiH kako bi se odgovorilo na zahtjeve općina iz Federacije za poboljšanje vodoopskrbe i stanja u javnom zdravstvu, kao i na zahtjeve za smanjenje zagađenja voda, što bi se postiglo prikupljanjem i prečišćavanjem otpadnih voda koje se trenutno bez bilo kakvog tretmana puštaju direktno u okoliš.

Projekt će se implementirati korištenjem kreditnih sredstava u iznosu od 60 milijuna eura i jednakim iznosom vlastitog udjela uključenih općina, što po ugovoru u konačnici ima vrijednost od 121.300.000 eura.

Sukaveta Bejdić iz projekta WATSAN FBiH,  kaže da je u ovom projektu 20 općina i gradova i da je trenutno najveći problem manjak grant sredstava.

Uvjet za financijsku konstrukciju svake općine je 50 posto od iznosa kreditna sredstva koja osigurava Europska investicijska banka, a ostalih 50 posto čine grantovi i sredstva općina.

Bejdić ističe da je plan bio da se u grant sredstva uđu sredstva iz IPA fondova međutim zbog kašnjenja usvajanja strategije za okoliš Federacija je ostala bez tih sredstava.

Napominje da je za realizaciju potrebno osigurati 20 milijuna eura grant sredstava. Problem je navodi, jer se općine maksimalno zadužile, a sada dolazi nabavka postrojenja za otpadnu i pitku vodu koja su se pokazala skuplja u odnosu na predviđene cijene. 

Bejdić najavljuje da će uputiti novi javni poziv općinama i gradovima za uključivanje u WATSAN te sa su u već u pregovorima sa bankom o novim kreditnim linijama s tim da će se sada ići sa drugačijim omjerom.

''Cilj nam je da općine mogu dobiti grant sredstava koliko im treba, a ne da je omjer grant sredstava i kredita 50:50'', kaže Bejdić.

Bojan Macura iz projekta WATSAN RS kaže da su najznačajniji rezultati ovog projekta u RS-u 505 kilometara novoizrađene vodovodne mreže, 81  kilometar novoizgrađene kanalizacijske mreže, 14.800 novih stanovnika priključenih na vodovodnu mrežu odnono 5000 novih stanovnika na kanalizacijsku mrežu.

"U sklopu projekta izgrađene su i 23 pumpne stanice za vodu, 23 rezeorvara za vodu i jedan vodotoranj koji je sagrađen u Šamcu. Rezultati su vidljivi počevši od malih općina kao što je Krupa na Uni pa do većih općina/gradova kao što je Prijedor, Trebinje...", naveo je Macura. 

D.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti