Zbog RS BiH jedina koja neće potpisati ugovor o transportnoj zajednici

10.07.2017. 07:50 / Izvor: Nezavisne novine
Zbog RS BiH jedina koja neće potpisati ugovor o transportnoj zajednici

Cilj zaključivanja ugovora je stvaranje saobraćajne zajednice u oblasti drumskog, željezničkog, unutrašnjeg, vodnog i pomorskog saobraćaja.

BiH će biti jedina zemlja zapadnog Balkana koja na predstojećoj konferenciji u Trstu neće potpisati ugovor o transportnoj zajednici zemalja regiona jer ministri Savjeta ministara iz RS, zbog negativnog stava Vlade RS, taj prijedlog nisu podržali na posljednjoj sjednici. Kako nam je potvrdio Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH, cilj zaključivanja ugovora je stvaranje saobraćajne zajednice u oblasti drumskog, željezničkog, unutrašnjeg, vodnog i pomorskog saobraćaja, kao i razvoj transportne mreže između EU i zemalja potpisnica, te je naglasio da je u interesu BiH da ga potpiše.

"Prometna zajednica je u skladu sa dobrom praksom EU i predstavlja značajan korak u procesu integrisanja BiH u punopravno članstvo EU,  što je spoljnopolitički prioritet BiH", rekao je on. S druge, pak, strane, u Ministarstvu saobraćaja i veza RS upozoravaju da u Vladi smatraju da uslovi iz sporazuma nisu prihvatljivi do ulaska BiH u EU.

"Suština sporazuma je da se prihvataju standardi i propisi EU i da se omogući otvaranje tržišta prema drugim operaterima, kako iz zemalja u okruženju, tako i iz zemalja EU, za šta BiH u ovom momentu nije spremna, jer transportna infrastruktura u BiH još nije na onom nivou razvoja koji zahtijevaju evropski standardi", navela je Nikolina Trninić, portparol Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Ona ističe da je sličan stav zauzela i Vlada FBiH, i da je Savjet ministara odlučio da povuče ovu tačku s dnevnog reda, kako bi u narednom periodu bilo izvršeno usaglašavanje sa nadležnim entitetskim i kantonalnim ministarstvima. Jusko, pak, kaže da će liberalizacija željezničkog sektora biti dio procesa koji uključuje tranzicioni period za ispunjavanje predviđenih uslova i ocjenu stepena ispunjenosti.

"Tek kada procjena bude pozitivno ocijenjena, ide se u narednu fazu realizacije", rekao je on.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, potvrdio nam je da je bio među ministrima iz RS koji su tražili da se to pitanje skine s dnevnog reda zbog stava Vlade RS.

"Ministar Jusko radi na usaglašavanju stavova po ovom pitanju s entitetima, i kad se oni dogovore, onda će to pitanje ponovo doći na Savjet ministara i to je jedino ispravno uraditi na takav način", rekao je Šarović.

On je dodao da razumije stav da se čeka ulazak u EU, ali se pita da li je ovo moguće realno i ostvariti. "Sve druge zemlje su već potpisale ovaj sporazum, pa će trebati 'debelo' obrazloženje zašto mi nećemo", rekao je Šarović.

Zorana Mihajlović, ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Srbije, rekla je da će njena zemlja potpisati sporazum. "Za nas je najvažnije da se povežemo sa svim zemljama i mi to radimo i koridorom 10 i koridorom 11, i sa BiH, i sa Mađarskom preko pruge Beograd - Budimpešta, i novim autoputem Niš - Priština", rekla je Mihajlovićeva za Radio-televiziju Srbije.

"Za nas je zbog toga važan ugovor o transportnoj zajednici. Kao što smo pre desetak godina potpisali ugovor o Energetskoj zajednici zemalja jugoistočne Evrope, gde imamo jedinstveno tržište električne energije, sada ćemo imati i jedinstveno tržište transporta", dodala je ona.

Mihajlovićeva je istakla da će Srbija, ne samo na samitu u Trstu, nego i u nekim narednim mjesecima, posebno insistirati na uklanjanju svih nefizičkih barijera na granicama zemalja u regionu.

"Zato što će izgraditi puteve, autoputeve i brze saobraćajnice, Srbiji treba da na granicama nema nikakvog zastoja", dodala je ona.

Cilj zaključivanja ugovora

- Stvaranje saobraćajne zajednice u oblasti drumskog, željezničkog, unutrašnjeg, vodnog i pomorskog saobraćaja

- Razvoj transportne mreže između EU i zemalja potpisnica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti