'Zeleni klub' osnovan i u Bosni i Hercegovini

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

'Zeleni klub' osnovan i u Bosni i Hercegovini

13.09.2017. 12:24 / Izvor:

Grupa zastupnika sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Školom za političke studije Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini (SPS BiH) i uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), osnovala je “Zeleni klub” koji će raditi na jačanju javnog dijaloga u oblasti energetike, pitanjima iz oblasti obnovljivih izbora energije, klimatskih promjena, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

U fokusu pažnje Kluba, uz uvažavanje ustavnih nadležnosti i insistirajući na principima nezavisnosti u radu te uvažavanje stavova struke, naći će se razumijevanje i implementacija direktiva i obaveza naspram Evropske unije i Energetske zajednice, jačanje kapaciteta izabranih i imenovanih zvaničnika, te zakonadavne aktivnosti na različitim nivoima vlasti u spomenutim oblastima.

Osnivači kluba su zastupnici i alumnisti Škole za političke studije Vijeća Evrope: Momčilo Novaković, Diana Zelenika, Ljilja Zovko, Jasmin Emrić, Saša Magazinović, Mahir Mešalić, Damir Mašić, Milica Ristović i Vanja Bajić.

U nastavku svoga rada Klub će biti otvoren za pristupanje i aktivni angažman i drugih izabranih zvaničnika sa svih nivoa vlasti kako bi se što brže i efikasnije ispunio jedan od ciljeva, da se rasprava o ovim veoma značajnim pitanjima, ali i odlučivanje o istima, vrati u parlamente na svim nivoima.

Za prvog predsjedavajućeg Kluba izabran je Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Vijeća Evrope u BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti