Zvizdić: Dosta paušalnih i politikantskih kritika

27.07.2017. 08:26 / Izvor: SRNA
Zvizdić: Dosta paušalnih i politikantskih kritika

Osvrćući se na kritike predstavnika SDP-a, Zvizdić je podsjetio da je u prethodnom sazivu Savjeta ministara SDP imao trojicu ministara.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić zahvalio je poslanicima na korektnoj diskusiji o Izvještaju o radu Savjeta ministara BiH u 2016. godini, ocijenivši da su neke od njih bile paušalne i izraz politikantstva. 

Osvrćući se na kritike predstavnika SDP-a, Zvizdić je podsjetio da je u prethodnom sazivu Savjeta ministara SDP imao trojicu ministara.

Prema njegovim riječima, u tom periodu evropski procesi u BiH bili su potpuno blokirani, kao i put ka NATO, ekonomski razvoj bio je u stagnaciji i nije usvojena nijedna strategija.

"BiH je u tom periodu došla na `crnu listu` Manivala, nije bilo saradnje sa Evropolom, saradnja sa susjednim zemljama bila je na najnižem nivou i to su efekti o kojima ćemo stalno pričati", istakao je Zvizdić.

On je naveo da su u aktuelnom mandatu Savjeta ministara usvojene dvije strategije, a da bi do kraja godine trebalo da budu usvojene još dvije, što bi trebalo da omogući BiH da pristupi IPA fondovima EU.

Kada je riječ o ispunjavanju uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/, Zvizdić je rekao da je to pitanje aktuelno od 2009. godine i upitao šta je u prethodnim mandatima urađeno.

Zvizdić je odbacio zamjerke da BiH kasni za zemljama regiona na putu ka EU.

"Susjedi su dobili kandidatski status prije ovog Savjeta ministara, osam prethodnih godina bile su izgubljene za BiH na evropskom putu", ocijenio je Zvizdić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH istakao je da su informacije u Izvještaju tačne i da ih treba znati čitati.

On je dodao da će podržati izdvajanja za sport i kulturu, podsjećajući da je za donošenje tih, ali i brojnih drugih odluka u BiH neophodan konsenzus.

Zvizdić je zaključio da je za veliki broj odluka neophodno i dobijanje saglasnosti Vlade Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti