Baza podataka Dodjele ugovora sadrži informacije o firmama koje pobjeđuju na javnim nabavkama i pozivima

DODJELE UGOVORA vam odgovaraju na pitanje: “Ko je pobjeđivao na tenderima i po kojim cijenama?”

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 25.08.2016. 13:12

Pasoške knjižice

Izvor: Akta.ba, 25.08.2016.

Na osnovu člana 61. Zakona o upravi (Službeni glasnik BiH broj 32/02), člana 19. Zakona o Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (Službeni glasnik BiH broj 56/08) i člana 70. Zakona o javnim nabavkama BiH (Službeni glasnik BiH broj 39/14), direktor Agencije donosi slijedeću:

 

O D L U K U

o izboru najpovoljnijeg ponuđača

 

I             

Najpovoljniji ponuđač u postupku javne nabavke pasoških knjižica objavljenom na web portalu Agencije za javne nabavke BiH, broj obavještenja: 1110-1-1-33-3-33/16 od 16.05.2016 godine, koji je proveden u skladu sa procedurom otvorenog postupka je Muehlbauer d.o.o. Banja Luka.

 

II            

Ova odluka će se dostaviti ponuđačima u roku od 3 (tri) dana, a najkasnije u roku od 7 (sedam) dana od dana donošenja.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja.

 

O b r a z l o ž e nj e

Na osnovu provedenog postupka nabavke, Komisija za nabavke je konstatovala da je rok za dostavu ponuda 12.07.2016. godine do 10:00 sati, te da su do navedenog roka na protokol Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Agencija) pristigle 2 ponude i to ponuđača: Muehlbauer d.o.o. Banja Luka i Gemalto S.A. Meudon, Francuska. Neblagovremenih ponuda nije bilo.

Komisija je prema specifikaciji navedenoj u tenderskoj dokumentaciji, provedenom postupku analize i ocjene ponuda izradila Zapisnik o ocjeni ponuda, u kojem su detaljno obrazloženi razlozi za izbor najpovoljnijeg ponuđača.

Komisija je utvrdila da je ponuda ponuđača Muehlbauer d.o.o. Banja Luka kvalifikovana, dostavljeni su svi traženi dokazi propisani tenderskom dokumentacijom, na propisan način, te da ispunjavaju sve zahtjeve u pogledu opisa predmeta nabavke i tehničkih specifikacija. 

Ponuda ponuđača Gemalto S.A. Meudon, Francuska nije kvalifikovana i prihvatljiva iz razloga jer navedeni ponuđač dokaze iz tačke 6.5.1 a) tenderske dokumentacije nije dostavio na način tražen tenderskom dokumentacijom, odnosno dostavljene su samo potvrde bez spiska izvršenih ugovora. Osim toga, nije dostavljen dokaz iz kojeg se može utvrditi da je ponuđač registriran kod poreznog punomoćnika koji ima sjedište u BiH u skladu sa članom 60. Zakona o porezu na dodanu vrijednost, a koji dokaz je tražen Aneksom 4-Obrazac za cijenu ponude. Navedenim aneksom jasno je navedeno da je strani ponuđač dužan u ponudi navesti PDV zastupnika u Obrascu za cijenu ponude, u suprotnom će ponuda da bude ocijenjena kao neprihvatljiva. Ponuđač koji nema sjedište u Bosni i Hercegovini je dužan da se registrira kod poreznog zastupnika-punomoćnika koji ima sjedište u Bosni i Hercegovini. Takvi ponuđači dužni su u ponudi da dostave dokaz da su registrirani kod poreznog punomoćnika koji ima sjedište u Bosni i Hercegovini, inače će takva ponuda da bude ocijenjena kao neprihvatljiva. U konkretnom slučaju nadležan organ za izdavanje dokaza je Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

U skladu sa članom 60. Zakona o porezu na dodatu vrijednost obveznik koji nema sjedište u Bosni i Hercegovini, a koji obavlja promet dobara i usluga u Bosni i Hercegovini, registrira se kod poreznog punomoćnika koji ima sjedište u Bosni i Hercegovini. Obveznik i punomoćnik su solidarno i pojedinačno odgovorni za porez koji se obračunava u skladu sa Zakonom o porezu na dodatu vrijednost. Prava i obveze koje imaju obveznici u Bosni i Hercegovini, u skladu sa Zakonom o porezu na dodatu vrijednost, odnose se i na punomoćnika.

Analizom ponuda primjenom kriterija najniža cijena Komisija je utvrdila slijedeće:

Najpovoljnija je ponuda ponuđača Muehlbauer d.o.o. Banja Luka sa ukupnom cijenom od 17.729.980,00 KM bez PDV-a, odnosno 20.792.070,00 KM sa PDV-om. Obzirom da ista u ekonomskom i tehničkom smislu u potpunosti zadovoljava zahtjeve ugovornog organa data je preporuka da se donese odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Na osnovu prijedloga Komisije, odlučeno je kao u dispozitivu ove odluke.

Pouka o pravnom lijeku: Protiv ove odluke pravo žalbe ima svaki privredni subjekat koji ima ili je imao interes za dodjelu ugovora o javnoj nabavci i koji učini vjerovatnim da je u konkretnom postupku javne nabavke bila ili je mogla biti prouzrokovana šteta zbog postupanja ugovornog organa, a koje se u žalbi navodi kao povreda zakona i podzakonskih akata od strane ugovornog organa u postupku javne nabavke. Žalba se izjavljuje u roku od 10 (deset) dana od dana prijema ove odluke. Žalilac izjavljuje žalbu Uredu za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine putem ugovornog organa, u pisanoj formi direktno ili preporučenom poštanskom pošiljkom. Žalba se podnosi u dovoljnom broju primjeraka, a koji ne može biti manji od tri.

 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: