Baza podataka Dodjele ugovora sadrži informacije o firmama koje pobjeđuju na javnim nabavkama i pozivima

DODJELE UGOVORA vam odgovaraju na pitanje: “Ko je pobjeđivao na tenderima i po kojim cijenama?”

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 24.12.2018. 11:05

Usluge pravnog lica kao stručnog konsultanta za pružanje konsultantskih usluga Vladi FBiH u izradi tenderske dokumentacije, pripremi i provođenju javnog nadmetanja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH 2018.

Izvor: Akta.ba, 24.12.2018.

Bosna i Hercegovina      

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

FEDERALNO MINISTARSTVO ENERGIJE

RUDARSTVA I INDUSTRIJE

 

 

Na osnovu člana 19. stav (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), člana 64. stav (1) tačka a), člana 70. st. (1), (3) i (6) Zakona o javnim nabavkama („Službeni glasnik BiH", broj: 39/14), na Preporuku Komisije za provođenje postupka javne nabavke usluga za izbor pravnog lica kao stručnog konsultanta za pružanje konsultantskih usluga Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u pripremi, provođenju javnog nadmetanja i izradi tenderske dokumentacije za raspisivanje međunarodnog javnog poziva za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine broj: 06­14-1507-1/18 od 09.08.2018. godine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 167. sjednici, održanoj 20.12.2018. godine, donosi

 

ODLUKU

O IZBORU NAJPOVOLJNIJEG PONUĐAČA ZA JAVNU NABAVKU USLUGA PRAVNOG LICA KAO STRUČNOG KONSULTANTA ZA PRUŽANJE KONSULTANTSKIH USLUGA VLADI FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE U

PRIPREMI, PROVOĐENJU JAVNOG NADMETANJA I IZRADI TENDERSKE DOKUMENTACIJE ZA RASPISIVANJE MEĐUNARODNOG JAVNOG POZIVA ZA DODJELU KONCESIJE ZA ISTRAŽIVANJE I EKSPLOATACIJU NAFTE I PLINA NA PROSTORU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE - OZNAKA I NAZIV IZ JRJN: 76200000-5-STRUČNE USLUGE ZA NAFTNU INDUSTRIJU

 

I

Ovom odlukom Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada) prihvata preporuku Komisije za provođenje postupka javne nabavke usluga za izbor pravnog lica kao stručnog konsultanta za pružanje konsultantskih usluga Vladi u pripremi, provođenju javnog nadmetanja i izradi tenderske dokumentacije za raspisivanje međunarodnog javnog poziva za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Komisija), broj: 06-14-1507-3/18 od 04.12.2018. godine i Ugovor za javnu nabavku usluga za izbor pravnog lica kao stručnog konsultanta za pružanje konsultantskih usluga Vladi u pripremi, provođenju javnog nadmetanja i izradi tenderske dokumentacije za raspisivanje međunarodnog javnog poziva za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine - Oznaka i naziv iz JRJN: 76200000-5-Stručne usluge za naftnu industriju, dodjeljuje se ponuđaču IHS Global Ltd, London, ponuda od 19.11.2018. godine za ponuđenu cijenu 1.275.643,80 KM bez PDV-a.

 

II

Ovlašćuje se federalni ministar energije, rudarstva i industrije da potpiše ugovor sa odabranim konsultantom.

 

III

Ugovor će se dostaviti na potpis izabranom ponuđaču IHS Global Ltd, London, po proteku roka od 10 dana računajući od dana kada je ponuđač obaviješten o izboru najpovoljnije ponude.

 

IV

Za izvršenje ove odluke zadužuje se Služba za finansijsko - računovodstvene poslove Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

 

V

Ova odluka objavit će se na web-stranici www.fmeri.gov.ba istovremeno s upućivanjem ponuđaču koji je učestvovao u postupku javne nabavke, shodno članu 70. stav (6) Zakona o javnim nabavkama.

 

VI

Ponuđač koji je učestvovao u postupku nadmetanja može, radi zaštite svojih prava i pravnih interesa izjaviti žalbu Vladi u roku od 5 (pet) dana od dana prijema ove odluke.

 

VII

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, objavit će se u „Službenim novinama Federacije BiH" i dostaviti ponuđaču koji je učestvovao u postupku javne nabavke, shodno članu 71. stav (2) Zakona o javnim nabavkama.

 

 

 

O b r a z l o ž e n j e

 

Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku usluga pravnog lica kao stručnog konsultanta za pružanje konsultantskih usluga Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u pripremi, provođenju javnog nadmetanja i izradi tenderske dokumentacije za raspisivanje međunarodnog javnog poziva za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH- Oznaka i naziv iz JRJN: 76200000-5-Stručne usluge za naftnu industriju

- ZAKONSKI OSNOV

Zakonski osnov za donošenje ove odluke sadržan je u odredbi člana 19. stav (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), člana 64. stav (1) tačka a) ekonomski najpovoljnija ponuda i člana 70. st. (1), (3) i (6) Zakona o javnim nabavkama ("Službeni glasnik BiH", broj 39/14).

- RAZLOZI ZA DONOŠENJE

Članom 9. stav (4) Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH" br. 77/13 i 19/17) propisano je da dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije vrši Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada), putem nadležnog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije (u daljem tekstu: Ministarstvo) kao ugovonog organa.

Članom 10. stav (4) istog Zakona propisano je da Vlada može angažovati pravno lice kao stručnog konsultanta za pružanje konsultantskih usluga u postupku pregovoranja, vodenja pregovora i izradu ugovornog modaliteta".

 

Stručni konsultant treba posjedovati iskustvo na međunarodnim pregovorima i izradi ugovora o istraživanju i eksploataciji nafte i plina.

Članom (3) Uredbe o sadržaju ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, načinu obračuna i plaćanju naknade i kontrolu proizvedenih količina nafte i plina u Federaciji BiH („Službene novine Federacije BiH" broj 70/14) propisano je da odabir stručnog konsultanta vrši Vlada, a ugovor o konsultantskim uslugama na osnovu odluke Vlade potpisuje federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Odlukom V. broj 747/2017 od 29.05.2017. godine („Službene novine Federacije BiH" broj 40/17) Vlada je dala saglasnost Ministarstvu, kao ugovornom organu, za pokretanje postupka javne nabavke usluga putem otvorenog postupka za izbor pravnog lica kao stručnog konsultanta, za pružanje konsultantskih usluga Vladi, u izradi tenderske dokumentacije za raspisivanje međunarodnoj javnog poziva za dodjelu koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Tačkom VII: Odluke navedeno je da Odluku o odabiru stručnog konsultanta, na prijedlog Komisije iz tačke II. Odluke, donosi Vlada.

Tačkom VIII Odluke navedeno je će Vlada naknadno ovlastiti federalnog ministra energije, rudarstva i industrije da potpiše ugovor sa odabranim konsultantom.

Postupak javne nabavke pokrenut je Odlukom broj: 06-14-1507/18 od 08.08.2018. o pokretanju postupka javne nabavke usluga za izbor pravnog lica kao stručnog konsultanta za pružanje konsultantskih usluga Vladi u pripremi, provođenju javnog nadmetanja i izradi tenderske dokumentacije za raspisivanje međunarodnog javnog poziva za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH- Oznaka i naziv iz JRJN: 76200000-5-Stručne usluge za naftnu industriju broj: 06-14-1507/18 od 08.08.2018. godine.

Komisija za provođenje postupka javne nabavke imenovana je Rješenjem broj: 06-14­1507/18 od 09.08.2018. godine.

Javna nabavka je provedena putem Otvorenog postupka nabavke s ciljem zaključivanja Ugovora.

Procijenjena vrijednost javne nabavke je 1.282.051,28 KM bez uračunatog PDV-a. Obavještenje o nabavci broj 1380-1-2-29-3-14/18 proslijeđeno je na objavu dana 08.10.2018. godine. Tenderska dokumentacija objavljena je u sistemu „E-nabavke". Kratka obavijest data je u tri tiražna lista.

Sa portala E- nabavke tendersku dokumentaciju preuzelo je 46 pravnih lica.

Na adresu Ministarstva do 27.11.2018. godine do 10 časova roka za dostavu ponuda kako je naznačenog u tenderskoj dokumentaciji pristigla je jedna ponuda. Komisija je dana 27.11.2018. godine blagovremeno i pravilno izvršila otvaranje ponude i izvršila pregled i ocjenu pristigle ponude, o čemu je sačinila odgovarajući zapisnik u koiem je utvrđeno sljedeće:

 

  • da je blagovremeno pristigla ukupno jedna (1) ponuda ponuđača IHS Global Ltd, London;
  • da nije bilo neblagovremeno zaprimljenih ponuda;
  • da je ponuda ponuđača IHS Global Ltd, London prihvatljiva, jer ispunjava uslove za kvalifikaciju, propisane tenderskom dokumentacijom;
  • da nema odbijenih ponuda.

 

U postupku donošenja odluke posebno su cijenjene činjenice da je Komisija pravilno i potpuno izvršila ocjenu kvalificiranosti ponuđača, te pregled i ocjenu prispjele ponude, shodno kriteriju ekonomski najpovoljnija ponuda.

Komisija je u svemu pravilno postupila i izbor najpovoljnijeg ponuđača izvršen je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, pod zakonskim aktima, internim aktima i tenderskom dokumentacijom. Uvidom u priloženu dokumentaciju, neosporno je da je izabrani ponuđač IHS Global Ltd, London izabran primjenjujući kriterij ekonomski najpovoljnije ponude, koja je ponuđena u iznosu od 1.275.643,80 KM bez uračunatog PDV-a.

Iz navedenih razloga, a primjenom člana 64. stav (1) tačka a) ekonomski najpovoljnija ponuda, odlučeno je kao u članu I. Prijedloga odluke.

Komisija je priložila Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda i Preporuku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku usluga za izbor pravnog lica kao stručnog konsultanta za pružanje konsultantskih usluga Vladi u pripremi, provođenju javnog nadmetanja i izradi tenderske dokumentacije za raspisivanje međunarodnog javnog poziva za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH- Oznaka i naziv iz JRJN: 76200000-5-Stručne usluge za naftnu industriju.

 

III - OBRAZLOŽENjE PRAVNIH RJEŠENjA

Tačkom I predložene Odluke, utvrđeno je da Vlada prihvata preporuku Komisije za provođenje postupka javne nabavke usluga za izbor pravnog lica kao stručnog konsultanta za pružanje konsultantskih usluga Vladi u pripremi, provođenju javnog nadmetanja i izradi tenderske dokumentacije za raspisivanje međunarodnog javnog poziva za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH, broj 06-14-1507-3/18 od 04.12.2018. godine i Ugovor za javnu nabavku usluga za izbor pravnog lica kao stručnog konsultanta za pružanje konsultantskih usluga Vladi u pripremi, provođenju javnog nadmetanja i izradi tenderske dokumentacije za raspisivanje međunarodnog javnog poziva za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH - Oznaka i naziv iz JRJN: 76200000-5-Stručne usluge za naftnu industriju, dodjeljuje se ponuđaču IHS Global Ltd, London, ponuda od 19.11.2018. godine za ponuđenu cijenu 1.275.643,80 KM bez PDV-a.

 

Tačka I predložene Odluke je u skladu sa Članom (3) stav (2) Uredbe o sadržaju ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, načinu obračuna i plaćanju naknade i kontrolu proizvedenih količina nafte i plina u Federaciji B

Tačkom II predložene Odluke utvrđeno je da se ovlašćuje federalni ministar energije, rudarstva i industrije da potpiše ugovor sa odabranim konsultantom. Tačka II predložene odluke je u skladu sa Članom (3) stav 3. Uredbe o sadržaju ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, načinu obračuna i plaćanju naknade i kontrolu proizvedenih količina nafte i plina u Federaciji BiH.

Tačkom III predložene Odluke utvrđen je uslov da će se Ugovor dostaviti na potpis izabranom ponuđaču IHS Global Ltd, London, po proteku roka od 10 dana računajući od dana kada je ponuđač obaviješten o izboru najpovoljnije ponude, odnosno nakon isteka roka za žalbu propisanog Zakonom o javnim nabavkama.

Tačkom IV predložene Odluke utvrđeno je da se za izvršenje ove odluke zadužuje Služba za finansijsko - računovodstvene poslove Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Tačkom V predložene Odluke utvrđeno je da će se Odluka objaviti na web-stranici www.fmeri.gov.ba istovremeno s upućivanjem ponuđaču koji je učestvovao u postupku javne nabavke, shodno članu 70. stav (6) Zakona o javnim nabavkama.

Tačkom VI predložene Odluke utvrđeno je da ponuđač koji je učestvovao u postupku nadmetanja može, radi zaštite svojih prava i pravnih interesa izjaviti žalbu Vladi u roku od 5 (pet) dana od dana prijema ove odluke.

Tačkom VII predložene Odluke utvrđeno je da odluku stupa na snagu danom donošenja i dostavlja se ponuđaču koji je učestvovao u postupku javne nabavke, shodno članu 71. stav (2) Zakona o javnim nabavkama.

 

IV - FINANSIJSKA SREDSTVA

Za realizaciju ove odluke, predviđena su sredstva u razdjelu 17. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: