al

EU / FONDOVI

Švicarska zbog nepotpisivanja sporazuma s RH gubi Horizon 2020?

11.02.2014. 08:38 / Izvor: Fena

Švicarska bi, nakon što je na referendumu izglasano uvođenje kvota za radnike iz zemalja članica EU-a, mogla izgubiti pristup europskom istraživačkom programu Horizon 2020, teškom nekoliko milijarda eura, kao i sudjelovanje u programu za razmjenu studenata, ako odbije potpisati ugovor s Hrvatskom o pristupu radnicima iz najnovije zemlje članice EU-a.

Švicarci su u nedjelju na referendumu tijesnom većinom izglasali uvođenje kvota za radnike iz Europske unije, što je protivno ugovorima koje Švicarska ima s EU-om.

 Odnosi EU-a sa Švicarskom regulirani su nizom isprepletenih ugovora i kršenje jednog od tih ugovora može povući za sobom poništavanje svih ugovora.

Švicarska bi uskoro trebala potpisati sporazum s Hrvatskom o ukidanju barijera za njezine radnike u toj zemlji, što bi sada s obzirom na rezultat referenduma moglo doći u pitanje. Takve ugovore Švicarska ima sa svim zemljama članicama.

U ponedjeljak je u Europskoj komisiji rečeno da zasad nije vjerojatno da će EU odmah aktivirati klauzulu o poništavanju svih sporazuma sa Švicarskom odbije li ona potpisati sporazum s Hrvatskom, nego da je vjerojatnije da će prekinuti pregovore o sudjelovanju Berna u europskom istraživačkom programu Horizon 2020 i u programu razmjene studenata Erasmus.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU