BIGMEV pouzdan partner između bh. i turskih privrednika

19.12.2014. 16:30 / Izvor: eKapija.ba
BIGMEV pouzdan partner između bh. i turskih privrednika
OTVORI GALERIJU

U organizaciji BIGMEV-Fondacije za razvoj odnosa BiH i Turske i Privredne komore FBiH u Sarajevu je upriličena posjeta Turskog udruženja biznismena NILSIAD-a u okviru koje su održani i bileteralni susreti predstavnika turskih i bh. kompanija.

U organizaciji BIGMEV-Fondacije za razvoj odnosa BiH i Turske i Privredne komore Federacije BiH u Sarajevu je upriličena posjeta Turskog udruženja biznismena NILSIAD-a iz općine Nilufer, Bursa u okviru koje su održani i bileteralni susreti predstavnika turskih i bh. kompanija.

Potencijalna saradnja između bh. privrednika i NILSIAD-a, udruženja koje je dio industrijske zone sa preko 20.000 radnika, donijet će obostranu korist.

Selmo Cikotić direktor predstavništva BIGMEV-a u Sarajevu kazao je kako posjeta NILSIAD-a, Udruženja koje  djeluje u okviru industrijske zone NOSAB koja broji preko 300 kompanija i koja ima godišnju zaradu od preko 1,5 milijardi eura predstavlja značajan korak u saradnji između ove dvije zemlje.

„BIGMEV kao posrednik ovih odnosa se nada da će današnji sastanci doprinijeti obogaćivanju biznisa, resursa i uzdizanju saradnje ove dvije zemlje na jedan viši nivo. BIGMEV se već nametnuo na ovom polju kao pouzdan partner kako bosanskohercegovačkim tako i turskim kompanijama i institucijama“, kazao je Selmo Cikotić , naglašavajući kako je BIGMEV bio posrednik u izvozu 160 tona malina ove godine, a relizovana je i saradnja za izvoz kestena i mesa u Tursku.

Jalčin Aras, predsjednik NILSIAD-a kaže kako su u BiH došli s ciljem da pronađu adekvatne i ozbiljne partnere.

Tržište BiH je zanimljivo turskim biznismenima zbog blizine EU i sporazuma o slobodnoj trgovini koje naša zemlja ima sa tržištem koje broji preko 500 miliona ljudi. S druge strane, bh. proizvođači dobijaju priliku da ostvare direktne kontakte s predstavnicima jedne od najbrže rastućih ekonomija svijeta.

Aras kaže kako je iz iskustva Turske za razvoj privrede potrebno vrijeme i vjeruje da će moći pomoći bh. privrednicima i BiH.

On je najavio u aprilu ili maju posjetu BiH većeg broja privrednika iz različitih sektora.

Mirsad Jašarspahić potpredsjednik Privredne komore FBiH je izrazio posebno zadovoljstvo što je upravo ova komora domaćin ovoga događaja.

„Veliko zadovoljstvo nam je biti domaćin ovako uspješnom Udruženju koje broji preko 300 kompanija, te ovim događajem želimo pokazati da je cilj Privredne komore upravo ovo – da povezujemo privredne subjekte, stvaramo potencijalne nove šanse i otvaramo nova tržišta. Uvijek može bolje, a na nama je da se potrudimo, te pomognemo privrednim subjektima da napreduju“, rekao je Jašarspahić.

Nakon uvodnih izlaganja i prezentacija kako turskih tako i bh.privrednika, biće održani i unaprijed dogovoreni B2B sastanci, gdje će se zainteresovane strane detaljnije moći informisati i isplanirati konkretnije korake.

Pored turskih privrednika, događaju su prisustvovali i predstavnici bh. kompanija: Prevent, Unis-Tok, Bekto Precisa, Likval, Bosna Plast i mnogih drugih. 

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti