Za nastup u javnim nabavama ključno povezivanje kompanija u regiji

24.02.2015. 11:53 / Izvor: eKapija.ba

Oko 100-njak kompanije iz devet zemalja EU i regije danas su se okupile na regionalnoj konferenciji "Javne nabave kao ključna strateška funkcija dobrog upravljanja"gdje je razgovarano o iskustvima u provedbi javnih nabave u BiH i zemljama regije.

Više od 100-tinjak kompanija iz devet zemalja EU i regije danas su se okupile na regionalnoj konferenciji "Javne nabave kao ključna strateška funkcija dobrog upravljanja" gdje je razgovarano o iskustvima u provedbi javne nabave u BiH i zemljama regije. 

Prema riječima Duljke Hasića, direktora Instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH), cilj konferencije je razmjena iskustava zemalja regije u oblasti javne nabave te identifikacija barijera sa kojima se kompanije susreću u samom procesu.

Hasić navodi da će ovo biti prilika za kompanije iz BiH i regije da se povežu i vide kako bi mogli zajednički nastupati na projektima koje financiraju Svjetska banka i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Konferencija je, po njegovim riječima, namijenjena menadžerima, ugovaračima, ponuđačima i konzultantima iz oblasti energetike, prometa, (željeznice, putevi, aerodromi, luke), poduzećima iz oblasti vodoprivrede i vodosnabdijevanja, upravljanja otpadom i zaštite okoline, poduzećima iz oblasti javnog prometa na nivou općina, kantona i dr., te poduzećima iz oblasti građevinarstva (energetski objekti, putevi i dr.).

"Cilj nam je da osiguramo kapacitet i profesionalnost u oblasti javne nabave. Komora će uraditi sve aktivnosti kako bi pomogla kompanijama u implementaciji zakonskih propisa iz ove oblasti uz pomoć Agencije za javne nabavke a sa druge strane pružit ćemo  priliku kompanijama iz ove oblasti da osiguraju posao na ovim projektima", kaže Hasić, navodeći da su na konferenciji prisutni i predstavnici privatnog i javnog sektora.

Đinita Fočo, direktorica Agencije za javne nabave BiH, navodi da je Vijeće ministara zaključilo memorandum o razumijevanju sa EBRD-om kojim je predviđena suradnja Agencije sa EBRD-om i VTK a cilj je razmjena iskustava.

"Činjenica je da bh. ekonomija slabašna, sa nedovoljno razvijenim tržištem.Još nema dovoljno jakih kompanija koje bi bile u mogućnosti samostalno natjecati se u projektima EBRD-a i upravo zbog toga je važno za kompanije u regiji da zajedničkim nastupom povećaju svoje šanse", kaže Fočo.

Drugi cilj konferencije je da se skrene pozornost sudionicima na najčešće greške pri apliciranju i ukaže na koji način mogu biti kompetitivni na tržištu sa svojim znanjem i robama. 

"Skoro sve zemlje regije posluju u okviru sporazuma CEFTA i time su uklonjene skoro sve barijere u sudjelovanju u postupcima javne nabave u regiji. To je u teoriji, međutim u praksi još uvijek postoje određeni problemi. Kroz direktne razgovore želimo vidjeti koji su to problemi i kako ih riješiti. Upravo nam iskustva EBRD-a i zemalja Unije mogu nam pomoći u tome", kaže Fočo.

Jan Jackholt, direktor odjela za politiku javne nabave EBRD-a, kazao je da EBRD nije samo banka koja daje financijsku podršku i instrumente nego žele biti i partner i ova konferencija je izvrstan primjer uspostavljanja jedne takve suradnje.

Maja Bralović-Smith, direktorica kompanije za projektiranje i izvođenje građevinskih radova "Mibral", koja je također sudjelovala na konferenciji, kaže da iako njena tvrtka već radi po EU direktivama ova je konferencija idealna prilika da vide iskustva drugih, kako bi mogli unaprijediti i svoju ponudu.

Inače, ovu dvodnevu konferenciju Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizira u suradnji sa Agencijom za javne nabavke Bosne i Hercegovine i Europskom bankom za obnovu i razvoj.

D. K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti