Proizvođači građevinske stolarije u RS o inicijativi za formiranje bh. konzorcijuma: Potreban zajednički nastup domaćih firmi

01.07.2009. 09:42 / Izvor: Nezavisne novine
Proizvođači građevinske stolarije u RS o inicijativi za formiranje bh. konzorcijuma: Potreban zajednički nastup domaćih firmi

Proizvođači građevinske stolarije u RS treba da razmotre inicijativu iz Federacije BiH za formiranje zajedničkog konzorcijuma u cilju dobijanja većih izvoznih poslova, kažu u Udruženju prerade drveta pri Privrednoj komori RS.

Lazo Šinik, sekretar tog granskog udruženja, ideju za osnivanje jakog domaćeg konzorcijuma građevinske stolarije smatra pozitivnom, pogotovo u uslovima globalne recesije koja pogađa i tu djelatnost.

"Svaku priliku za dobijanje posla treba iskoristiti, pa tako treba posmatrati i ovu inicijativu, naravno uz uslov ravnopravog učešća svih članova konzorcijuma", kazao je Šinik.

Inicijativa za formiranje konzorcijuma pokrenuta je na nedavnom sastanku predstavnika firmi iz te branše u Privrednoj komori FBiH. Hamza Kazazić, generalni direktor sarajevskog "Šipad komerca", rekao je tada da je interes za ulazak u konzorcijum za sada iskazalo dvadesetak firmi, ističući da u projekat namjeravaju uključiti i proizvođače iz RS. Navodeći da su građevinska preduzeća već osnovala konzorcijum koji uspješno posluje, Kazazić je ukazao da je proizvodnja stolarije djelatnost koja prati građevinarstvo i da ima velike izvozne mogućnosti.

Mile Atlagić, vlasnik firme "AM Međugorje" iz Banja Luke, takođe ukazuje na potrebu zajedničkog nastupa domaćih proizvođača na ino-tržištu, jer, navodi, pojedinačno teško mogu odgovoriti velikim poslovima.

"Mi smo imali ponuda za izvoz na afrično tržište, ali nismo mogli obezbijediti tražene količine", kaže Atlagić.

Napominje da formiranje bh. konzorcijuma ipak nije samo stvar dobre volje već da, prije svega, treba utvrditi nosioca projekta koji, ističe, mora biti renomirana kompanija prepoznatljiva na ino-tržištu.

"Ukoliko ocijenimo da je to ozbiljan projekat od kojeg bismo imali koristi, spremni smo da se pridružimo", dodao je Atlagić.

U preduzeću "Mega drvo" iz Bijeljine izrazili su, pak, sumnju u uspješnu realizacije te inicijative, obrazlažući to prethodnim negativnim iskustvima u zajedničkom izvozu sa drugim firmama.

"Ključno je to da svaka firma mora stajati iza kvaliteta svog proizvoda, a upitno koliko je proizvođača to u stanju ispuniti. To se uvijek na kraju pokaže kao problem i zbog toga sam prilično sumnjičav", kazao je Svetozar Ostojić, direktor firme "Mega drvo".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti