Hrvati među najvećim investitorima u Sloveniji

EU

Hrvati među najvećim investitorima u Sloveniji

​Hrvati su zadnjih nekoliko godina jedni od najjačih investitora u slovenske tvrtke, ne samo putem preuzimanja poduzeća poput Mercatora i Droge Kolinske na raspisanim natječajima, nego i kupovanjem paketa dionica na Ljubljanskoj burzi.

20.10.2014. 13:06 / Izvor: Fena

Hrvati su zadnjih nekoliko godina jedni od najjačih investitora u slovenske tvrtke, ne samo putem preuzimanja poduzeća poput Mercatora i Droge Kolinske na raspisanim natječajima, nego i kupovanjem paketa dionica na Ljubljanskoj burzi, navodi u ponedjeljak ljubljansko "Delo" spominjući i tezu po kojoj je riječ o političkoj strategiji.

"To nisu izolirane poslovne operacije nego u velikoj mjeri strateške odluke, pri čemu sudjeluje i aktualna hrvatska politika", rekao je za vodeći slovenski dnevnik Borut Šuklje, nekadašnji istaknuti političar i veleposlanik u Beogradu, danas često citirani poslovni analitičar i politički lobist.

U opširnom prilogu "Dela" o stranim investitorima i njihovoj poslovnoj politici naslovljenom "Slovenija na rasprodaji", navodi se i mišljenje Mate Granića, nekadašnjeg hrvatskog ministra vanjskih poslova. Za njega list kaže da tijesno surađuje s nekim hrvatskim investitorima u Sloveniji, ali Granić nije potvrdio tezu da se radi o strateškom planu hrvatske politike da preuzme što više slovenskih kompanija.

"Naravno da je širenje hrvatskih poduzeća u Sloveniju posljedica strategije, ali ne radi se o strategiji države nego o strategiji pametnih pojedinaca, poput Todorića i drugih", kazao je Granić za "Delo".

Osim što konkuriraju za vodeće slovenske tvrtke na natječajima na kojima se za njih traže strateški partneri, bez obzira je li riječ o državnim ili privatnim poduzećima, sve se više stranih investitora, a među njima su i hrvatski, odlučuje za kupovanje dionica slovenskih tvrtki preko Ljubljanske burze, navodi "Delo".

Pri tome do investicija koje su prilično netransparentne dolazi preko fiducijarnih računa u inozemstvu koji se kasnije mogu iskoristiti i za preuzimanje cijele slovenske tvrtke, navodi list.

Tako se procjenjuje da stranci investiranjem preko fiducijarnih računa već raspolažu s više od 350 milijuna eura slovenske korporativne imovine.

Riječ je o tvrtkama kao što su farmaceutska kompanija Krka, koncern za proizvodnju kućanskih aparata Gorenje, reosiguravatelj Pozavarovalnica Sava, ali i u ljubljanskom Petrolu, energetskoj kompaniji i slovenskom poduzeću s najvećim godišnjim prihodima, navodi "Delo".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU