al
Agencija za rad od kraja godine, bavit će se suzbijanjem rada na crno u EU

EU / POLITIKA

Agencija za rad od kraja godine, bavit će se suzbijanjem rada na crno u EU

15.02.2019. 08:49 / Izvor: seebiz.eu

Europski pregovarači u četvrtak su dogovorili uspostavu europske Agencije za rad koja će imati za cilj pružati potporu 17 milijuna Europljana koji žive ili rade u nekoj od drugih zemlja članica te suzbijanje rada na crno.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji je predložio osnivanje takvog tijela 2017. godine, pozdravio je odluku kao "veliki korak naprijed" za Europsku uniju.

Cilj agencije bit će informirati zaposlenike, kompanije i nacionalna tijela o njihovim pravima i obvezama u prekograničnim situacijama, olakšati prekogranične inspekcije, biti medijator u sporovima te pomoći u borbi protiv neprijavljenog rada.

Agencija će pružiti "ključnu pomoć" nadležnim tijelima zemalja-članica, rekao je rumunjski ministar rada Marius-Constantin Budai, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om.

Naglasio je ujedno da će angažman članica biti isključivo na „na dobrovoljnoj bazi".

Europska Agencija za rad trebala bi započeti s radom do kraja godine, prema dogovoru koji su postigli predstavnici Europskog parlamenta i zemalja članica.

Zapošljavat će oko 140 ljudi i procjenjuje se da će imati godišnji proračun od oko 50 miliona eura, saopćila je Komisija. Odluka o sjedištu još nije donesena.

Dogovor još moraju odobriti Europski parlament i zemlje članice, što se smatra formalnošću.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU