Bratislava izabrana za sjedište Europskog nadzornog tijela za rad

EU / POLITIKA

Bratislava izabrana za sjedište Europskog nadzornog tijela za rad

14.06.2019. 10:18 / Izvor: HINA

Zemlje članice Europske unije izabrale su u četvrtak Bratislavu za sjedište Europskog nadzornog tijela za rad čija je zadaća podupirati suradnju nacionalnih agencija radi suzbijanja zlouporaba koje potiču socijalni dumping.

Slovačka prijestolnica je izabrana na sastanku u Luxembourgu pobijedivši u natjecanju s Nikozijom, Sofijom i Rigom.

Premijer Peter Pellegrini je pohvalio izbor kao "velik uspjeh" za Slovačku koja će tako ugostiti prvu europsku agenciju pošto se lani bezuspješno natjecala za Europsku agenciju za lijekove.

"Gotovo 150 vrhunskih europskih stručnjaka doći će u Slovačku zajedno s Europskom agencijom za rad i ovdje će se redovito sastajati stručnjaci za radno pravo iz čitave Europe", istaknuo je.

"To će nedvojbeno povećati ugled Bratislave kao proeuropske prijestolnice", dodao je.

Europska povjerenica za zapošljavanje Marianne Thyssen je rekla da će agencija početi s radom u listopadu kada će se doseliti u grad domaćin, a operativna će biti "čim to bude moguće".

Europska komisija je osnivanje Europskog nadzornog tijela za rad predložila u ožujku 2018. 

Njegova je zadaća poticati mobilnost građana u EU-u i osigurati donošenje i poštovanje pravednih propisa. Mnoge zapadnoeuropske vlade, napose francuska, upozoravaju na zlouporabe nekih tvrtka u istočnoeuropskim zemljama.

Podatci europskih institucija pokazuju da gotovo 17 milijuna Europljana živi i radi u nekoj europskoj zemlji koja nije njihova domovina i da se taj broj u zadnjih deset godina udvostručio.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU