Bregu: EU nikada neće biti kompletna bez zapadnog Balkana

EU / POLITIKA

Bregu: EU nikada neće biti kompletna bez zapadnog Balkana

08.06.2019. 10:17 / Izvor: Fena

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, govoreći juče na GLOBSEC forumu u Bratislavi, zajedno s predsjednicima Crne Gore i Srbije, Milom Đukanovićem i Aleksandrom Vučićem i ministricom vanjskih poslova Bugarske Ekaterinom Zaharievom na panelu "Zapadni Balkan,udaljavanje od Evrope?", izjavila je:

"Evropska unija bez zapadnog Balkana nikada neće biti kompletna."

Međutim, ne može se pretpostaviti da će uobičajeni angažman obezbijediti stabilnost na zapadnom Balkanu. EU bi trebala zauzeti mnogo čvršći politički i strateški pristup u regionu.

Po njenim riječima, Evropska unija mora biti spremna da zapadni Balkan zaista postavi kao svoj geopolitički prioritet i da politički sukob na zapadnom Balkanu oblikuje kao borbu za ili protiv Evrope.

"Ovakav pristup pomoći će da se održi stabilnost i uticaj u sopstvenom, problemima opterećenom dvorištu.", navela je Bregu.

Dodala je da zapadni Balkan pripada evropskom lancu vrijednosti i mora čvrsto ostati na putu demokratije, sloboda, prava pojedinaca i održivog razvoja. Ako je Evropska unija posvećena zajedničkoj budućnosti, i ako su ekonomije zapadnog Balkana također posvećene zajedničkoj budućnosti, nema razloga da proces integracije bude ograničen ili zaustavljen.

"Dugo čekanje na vratima Evrope u velikoj je mjeri uticalo na region. Ujedinjene nacije procjenjuju da bi do 2050. godine zapadni Balkan mogao izgubiti 14 posto svog trenutnog stanovništva. Odliv visokokvalifikovane radne snage je posebno zabrinjavajući, jer ga u ogromnoj mjeri čine mladi i visokokvalifikovani radnici i stručnjaci, što ne iznenađuje, s obzirom na to da je stopa nezaposlenosti mladih (više od  35 posto) više nego dvostruko veća od iste stope u EU.", dodala je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju. 

Da bi se to promijenilo, a negativni trendovi preokrenuli nije, kaže ona, dovoljno obavljati zadatke samo radi birokratskih procesa i kvantitativnih mjerila.

"Moramo težiti provođenju opipljivih, nepovratnih, strukturalnih reformi koje će zapadni Balkan približiti standardima Evropske unije i tako zaista poboljšati život građana.", zaključila je Bregu, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU