al
Brexit bez dogovora će skupo koštati EU, ali će valjati Rusiji i Kini

EU / EKONOMIJA

Brexit bez dogovora će skupo koštati EU, ali će valjati Rusiji i Kini

22.03.2019. 09:15 / Izvor: Agencije

Brexit će koštati Evropsku uniju do 40 milijardi eura godišnje, najteže će pogoditi Britaniju a na najvećem će dobitku biti Rusija i Kina, pokazala je studija njemačke Fondacije "Bertelsmann".

Izlazak iz Evropske unije bez sporazuma o razdruživanju koštao bi Britaniju 57 milijardi eura godišnje, odnosno približno 876 eura po stanovniku, takođe, pokazuje istraživanje Fondacije "Bertelsmann".

Ukupno bi zemlje EU, bez Britanije, takav ishod koštao 40 milijardi eura, pri čemu bi na najvećem gubitku bile izvozno orijentisane zemlje, poput Njemačke i Francuske, utvrdili su autori istraživanja.

Za Njemačku bi izlazak Britanije bez dogovora značio smanjenje vrijednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP) za gotovo 10 milijardi eura godišnje, odnosno oko 115 eura po stanovniku, izračunali su u Fondaciji.

Godišnji gubitak Francuske iznosio bi osam milijardi eura a upola manje od tog iznosa godišnje će gubiti Italija.

Istraživanje takođe pokazuje da bi određene zemlje izvan EU mogle imati koristi od istupanja Britanije iz EU bez dogovora.

Tako bi Sjedinjene Američke Države mogle da budu na dobitku od nekih 13 milijardi eura godišnje. U Kini bi plus mogao iznositi oko pet milijardi eura godišnje, a u Rusiji oko 260 miliona eura godišnje.

Uređeni Brexit značajno bi ublažio negativne efekte, pri čemu se gubici uglavnom pripisuju carinskim prihodima i smanjenoj konkurentnosti u Evropskoj uniji, uz negativne posljedice po cijene i plate.

Na nivou EU gubitak bi prema takvom scenariju iznosio oko 22 milijarde eura. U slučaju Britanije bio bi sveden na 32 milijarde eura dok bi onaj Njemačke bio prepolovljen, na pet milijardi eura.

"Brexit negativno utiče na evropske lance vrijednosti. Poskupljuje trgovinu unutar EU pa bi trgovina s ostatkom svijeta mogla da postane atraktivnija.", konstatuje Dominik Ponatu iz Fondacije "Bertelsmann", jedan od autora istraživanja.

Drugi autor istraživanja "Procjene uticaja Brexita na evropske zemlje i regije" je Đordano Mion sa Univerziteta u Saseksu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU