Brexit će omogućiti talas investicija

25.11.2019. 04:56 / Izvor: SRNA
Brexit će omogućiti talas investicija

Plan konzervativaca da tokom naredne četiri finansijske godine poveća svakodnevnu potrošnju za nešto više od 10 milijardi funti je skoro ništavan u odnosu na plan laburista koji predviđa porast potrošnje od 83 milijarde funti.

Britanski premijer Boris Johnson obećao je juče da će okončati Brexit kako bi povratio povjerenje u biznis i pokrenuo talas investicija.

"Okončajte Brexit", rekao je Johnson objavljujući izborni manifest svoje Konzervativne partije.

On je naveo da će napuštanje EU značiti obnovu povjerenja firmi i glasača.

"Završite Brexit i vidjet ćemo talas investicija u ovu zemlju. Završite Brexit i onda možemo da se fokusiramo na prioritete britanskog naroda", rekao je Johnson.

On je obećao da će u slučaju pobjede na izborima 12. decembra uvesti "razumno" smanjenje poreza u vrijednosti od 23,5 milijardi funti kao i povećanu potrošnju.

Konzervativci su rekli da će posljedice njihovih planova za porez i potrošnju na svakodnevni vladin tekući budžet biti blizu nule u periodu između 2020. i 2024. godine.

Najskuplja mjera smanjenja poreza je podizanje praga za plaćanje doprinosa za socijalno osiguranje, što je Johnson najavio prošle sedmice, dok će lavovski dio dodatne potrošnje pasti na

sektor zdravstva.

"Nećemo se kockati novcem poreskih obveznika ili ekonomskom budućnošću ove zemlje. Zato smo postavili jasna pravila koja će zaduživanje i dug držati pod kontrolom", rekao je

ministar finansija Sajid Javid.

On je ocijenio da Laburisti predlažu "nesmotrene planove i ideološke eksperimente" koji bi pogodili ulaganja u Britaniju.

Plan konzervativaca da tokom naredne četiri finansijske godine poveća svakodnevnu potrošnju za nešto više od 10 milijardi funti je skoro ništavan u odnosu na plan laburista koji predviđa
porast potrošnje od 83 milijarde funti. 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU