Brexit se odgađa do 31. oktobra ove godine

11.04.2019. 13:48 / Izvor: seebiz.eu
Brexit se odgađa do 31. oktobra ove godine

Brexit se odgađa i to do 31. oktobra ove godine. Dogovor je to između zemalja članica Europske unije i britanske premijerke Therese May.

Brexit se odgađa i to do 31. oktobra ove godine. Dogovor je to između zemalja članica Europske unije i britanske premijerke Therese May.

Lideri EU zemalja tek su iza ponoći uspjeli usuglasiti da se odlučuju za "srednje dugu" odgodu Brexita na izvanrednom summitu lidera Europske unije u Bruxellesu. U maju bi se trebala održati provjera procesa odgode, piše Večernji list.

"Prihvatila sam odgodu Brexita. Želim da napustimo EU čim prije. EU se složila da ako se sporazum o izlasku postigne prije kraja oktobra, možemo napustiti EU. Dakle, ako to ostvarimo u prve tri sedmice maja, Velka Britanija može napustiti EU 1. juna. Brexit se mora dogoditi, radim na tome da dobijem većinu za to u parlamentu.", izjavila je Theresa May nakon dugog iščekivanja njene konferencije za medije.

Uoči početka sinoćnjeg izvanrednog summita lidera Europske unije na temu Brexita, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk apelirao je na lidere da ne ponize Britance i njihovu premijerku Theresu May.

No, premijerkin zahtjev za kratkom odgodom Brexita do 30.juna nije uslišana, a tijekom večeri je izgledalo da bi odgoda mogla biti i puno dolja, sve do proljeća 2020. godine. A to bi bilo upravo u vrijeme kada će Hrvatska predsjedati Vijećem Europske unije.

Na kraju je dogovoreno rješenje "srednje" odgode - do kraja oktobra.

"Kako god bilo, ta tema će biti na stolu i u vrijeme našeg predsjedanja: ako ne bude riječ o izlasku bit će o budućim odnosima.", odgovorio je, ulazeći na summit, premijer Andrej Plenković na pitanje hoće li Hrvatska kao predsjedavajuća država članica EU ispratiti Ujedinjenu Kraljevinu.

Summit je jasno je govorio o tome da će Velika Britanija morati provesti redovne izbore za novi saziv Europskog parlamenta ako 23. maja i dalje bude članica EU, odnosno ako do 22. maja ne ratificira ispregovarani sporazum o povlačenju. Ako u takvoj situaciji ne ispuni obvezu provođenja izbora za Europski parlament, Britanci će automatski izaći iz Europske unije 1. juna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU