Brigitte Bierlein nova austrijska kancelarka

03.06.2019. 09:03 / Izvor: Beta
Brigitte Bierlein nova austrijska kancelarka

Predsjednica Ustavnog suda postala prva austrijska kancelarka.

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen izabrao je u četvrtak predsjednicu Ustavnog suda za privremenu kancelarku nakon što je parlament izglasao nepovjerenje vladi Sebastiana Kurza u jeku skandala s videosnimkom.

Brigitte Bierlein, koja će ove godine zbog navršenih 70 godina morati u mirovinu, bit će zadužena za sastavljanje kabineta koji će imati potporu parlamenta do sljedećih izbora koji bi se trebali održati u septembru.

Vladajuća koalicija Austrijske narodne partije (OVP) Sebastijana Kurtza i ekstremno desničarske Slobodarske partije (FPO) raspala se posle objave video snimka u kojem se vidi vođa FPO Heinz-Christian Strache kako naizgled nudi unosne ugovore navodnom ruskom investitoru.

Austrijski predsjednik rekao je da će prelaznu vladu Brigitte Bierlein činiti uglavnom iskusni vladini zvaničnici i da se ona narednih mjeseci neće baviti ključnim zakonima.

"Umjesto toga, radit će na dobrom i urednom upravljanju državnim poslovima", rekao je Van der Belen, prenela je agencija AP.

Bierlein, dugogodišnja tužiteljka koja je postala potpredsjednica Ustavnog suda 2003 godine, novinarima je rekla da je smatrala da je njena dužnost da vodi prelaznu vladu "u ovoj do sada jedinstvenoj situaciji".

"Pokušat ću da dobijem poverenje Austrijanaca", rekla je u TV obraćanju sa austrijskim predsednikom Bierlein i najavila da će narednih dana razgovarati sa političkim partijama i organizacijama civilnog društva.

Nakon izglasavanja nepoverenja Kurtz (32) je rekao da će se on i njegova konzervativna OVP vratiti na vlast još jači. Takođe je pristalicama okupljenim ispred sjedišta OVP u Beču po izglasavanju nepoverenja obećao da promjene koje je njegova vlada započela prije dve godine "neće biti okončane danas".

Kurtz, koji je stupanjem na dužnost kancelara krajem 2017. postao najmlađi evropski lider, rekao je i da će pomoći privremenoj, tehničkoj vladi da obezbijedi stabilnost narednih mjeseci i da će se boriti za povratak na premijersku funkciju.

Novi izbori bit će održani u septembru i, prema prvim reakcija javnosti, Kurtz će opet pobediti na njima.

Navodi se da je glasanje o povjerenju često u austrijskoj politici, ali da je ovo prvo koje je bilo uspješno u modernoj istoriji. Agencija APA piše da rezultat  glasanja znači da će Kurtz biti austrijski kancelar s najkraćim stažom od 1945. godine, poslije 525 dana na toj funkciji.

Izglasavanjem nepoverenja Kurtz je izgubio mogućnost da nastupa u predizbornoj kampanji kao kancelar, ali je i dalje popularan među biračima. Njegova OVP osvojila je najviše glasova na izborima za Evropski parlament - 34,9%, oko osam odsto više nego na prethodnim izborima 2014. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU