EU

Britanski Ekonomist o stanju u Hrvatskoj

18.01.2014. 09:29 / Izvor: Nezavisne novine
Britanski Ekonomist o stanju u Hrvatskoj

Privreda Hrvatske stagnira, nezaposlenost je u porastu, a mnogi mladi zatrovani su mržnjom, kritike su koje je o toj državi iznio nedeljnik "Ekonomist" (The Economist).

Privreda Hrvatske stagnira, nezaposlenost je u porastu, a mnogi mladi zatrovani su mržnjom, kritike su koje je o toj državi iznio nedeljnik "Ekonomist" (The Economist).

Premijer Zoran Milanović ne nadahnjuje, ekonomija mu je dosadna, a svojim odlukama zbunjuje čak i svoje pristalice.

Ovaj britanski nedjeljnik, kako su prenijeli hrvatski mediji, navodi i izjavu predsjednika Ive Josipovića da ''neki koketiraju s fašizmom, a zemlja je rascijepljena netrpeljivošću prema onima koji misle, žive, mole, pišu i govore drugačije".

"Petogodišnje urušavanje privrede ove godine trebalo bi da stane, ali zbog nezaposlenosti koja je viša od 20 odsto ne čudi što Hrvati gube povjerenje u svoje rukovodstvo i Evropsku uniju. Premijer Zoran Milanović ne nadahnjuje, ekonomija mu je dosadna, a svojim odlukama zbunjuje čak i svoje pristalice", navodi nedjeljnik.

Primjećuje takođe da je još nepopularniji lider najuticajnije opozicione partije Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko i to prije svega, kako se navodi, zbog korupcijskih afera.

Podsjeća se i da je njemačka kancelarka Angela Merkel nezadovoljna Hrvatskom i da zato nije prisustvovala svečanosti povodom njenog pristupanja EU 30. juna u Zagrebu, nakon što je aktuelna vlada blokirala izručeje bivšeg jugoslovenskog i hrvatskog udbaša Josipa Perkovića.

Spominju se i događaji koje su neki nazvali ''konzervativnom revolucijom'' u kojoj Katolička crkva, ogorčeni branitelji i mnogi mladi Hrvati stoje iza različitih akcija poput referenduma o braku, a uskoro bi na red mogli doći i referendumi o pobačaju i ćirilici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU