Britanski parlament još jednom glasa o vanrednim izborima

09.09.2019. 10:02 / Izvor: Fena
Britanski parlament još jednom glasa o vanrednim izborima

Vlada će tražiti od parlamentaraca da još jednom glasaju o održavanju vanrednih izbora u jednom od posljednjih činova parlamenta prije nego što bude suspendovan.

Vlada će tražiti od parlamentaraca da još jednom glasaju o održavanju vanrednih izbora u jednom od posljednjih činova parlamenta prije nego što bude suspendovan.

Glasanje treba da bude održano danas, a predstavlja posljednju priliku Laburista da osiguraju održavanje prijevremenih općih izbora, podsjeća BBC.

Međutim, očekuje da će vlada biti poražena u pokušaju da održi još jedno glasanje jer opozicione stranke žele da usvoje zakon koji će onemogućiti izlazak iz EU bez postizanja sporazuma.

Britanski premijer Boris Johnson također će se sastati s irskim premijerom Leom Varadkarom danas u Dublinu.

Premijer je prvi put pozvao na vanredne izbore nakon što su zastupnici - uključujući buntovničke Torijevce - izglasali prijedlog zakona kojim se zahtijeva da traži produženje roka za Brexit do 31. oktobra, ako dogovor ne bude postignut prije 19. oktobra.

On bi trebao dobiti  kraljevsku saglasnost za  zakon u ponedjeljak, ali ministri su ga kritikovali jer bi oslabio vladinu pregovaračku poziciju s Briselom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU